Solarninovinky.cz

Čína a EU znovu jednaly ohledně řešení sporu, který vyvolalo clo na solární panely

Evropská unie (EU) a Čína doufají, že se jim podaří spor, který vyvolalo zavedení cla na dovoz solárních panelů z asijské země do unie, vyřešit v co nejkratším čase. Uvedl to eurokomisař Karel De Gucht. 

title=


EU si přeje přátelské urovnání sporu, prohlásil De Gucht, podle něhož obě strany chtějí problém vyřešit prostřednictvím jednání. Komisař podle vlastních slov doufá, že se zástupcům Bruselu i Pekingu podaří najít oboustranně přijatelné řešení v co nejkratším možném čase, i když jednání zatím nepřinesly žádný výsledek. Upozornil zároveň, že takové spory se jen zřídka podaří vyřešit za jeden den. 

De Gucht přijel do Pekingu na zasedání společné hospodářské a obchodní komise EU a Číny, které předsedal spolu s čínským ministrem obchodu Kao Chu-čcheng. Ministr Kao po skončení zasedání konstatoval, že obě strany již od začátku června vedou o clu závažnou a věcnou diskusi. 

Evropská unie zavedla od 6. června dovozní clo na čínské solární panely a jejich klíčové komponenty ve výši 11,8% s tím, že toto clo se postupně zvýší do 6. srpna zvýšit až na 47,6%, pokud se mezitím obě strany nedohodnou na přijatelném řešení.

Důvodem jsou podle EU nelegální dotace, které Čína poskytuje výrobcům solárních panelů a ti pak své produkty prodávají v EU za nepřiměřeně nízké ceny. Brusel také tvrdí, že čínské firmy se dumpingovými cenami snaží ovládnout evropský trh. Peking tato obvinění odmítá. 

Datum: 6.7.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz