Solarninovinky.cz

Nejvyšší správní soud definitivně odmítl žalobu solárníků proti ERÚ

title=Energetický regulační úřad (ERÚ) uspěl v soudním sporu se čtyřmi firmami, které provozují fotovoltaické elektrárny. Podle firem se úřad dopustil nezákonného zásahu, když poskytl Ústavnímu soudu vyjádření k problematice solární energetiky. Jejich společnou žalobu s konečnou platností odmítl Nejvyšší správní soud (NSS). Novinářům to dnes oznámil Energetický regulační úřad. Rozsudek z konce května je k dispozici na webu soudu.

Nejvyšší správní soud odmítl žalobu, kterou na Energetický regulační úřad (dále jen ERÚ) podaly společnosti GS4, FVE Petrovice, EIKA ENERGO a FLD Hi-Systém provozující fotovoltaické elektrárny. V žalobě se společnosti domáhaly, aby Krajský soud v Brně rozhodl, že ERÚ se dopustil nezákonného zásahu tím, že na základě výzvy Ústavního soudu poskytl vyjádření ve věci fotovoltaických elektráren. Tím chtěly společnosti napadnout výrok Ústavního soudu o podporovaných zdrojích energie, který se týkal zavedení tzv. solárního odvodu. 

Nejvyšší správní soud odmítl březnový negativní rozsudek Krajského soudu v Brně z důvodu pozdního podání žaloby. Nad rámec tohoto usnesení se však Nejvyšší správní soud zabýval i meritem podání žalujících majitelů fotovoltaických elektráren a konstatoval, že žaloba je nedůvodná, protože vydané stanovisko ERÚ není aktivním zásahem orgánu státní správy, ani tak v případě podání stanoviska k Ústavnímu soudu nemůže být. 

Navíc verdikt Ústavního soudu nemůže, dle obecně uznávaných výkladů, nikoho krátit na jeho právech. I kdyby tedy stěžovatelky podaly svou žalobu včas, nemohla by být shledána důvodnou, neboť vyjádření správního orgánu podle § 48 odst. 2 zákona o Ústavním soudu nemůže být nikdy považováno za zásah, tím méně za zásah nezákonný, uvedl v rozsudku Nejvyšší správní soud.

Jsme rádi, že Nejvyšší správní soud učinil ještě preciznější argumentaci a že žalobu definitivně odmítl. Jde o součást snahy České fotovoltaické asociace (CZEPHO) poškodit důvěryhodnost ERÚ. Úřad vždy stál za svými stanovisky při odpovědi pro Ústavní soud, a proto výrok soudu vítá, uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Sporné řízení před Ústavním soudem se týkalo kontroverzní 26procentní solární daně a dalších aspektů zákonné úpravy fotovoltaického byznysu. Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal soudu zkreslené materiály. Ústavní soudci pak solární daň ponechali v platnosti.

Datum: 24.11.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz