Solarninovinky.cz

Policie ukončila vyšetřování fotovoltaického podvodu

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v minulých dnech ukončili vyšetřování neoprávněně získané licence k výrobě elektřiny fotovoltaickou elektrárnou. Zároveň podali státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Brně návrh na podání obžaloby na celkem 5 osob.  
 
title=

Podvodné jednání mělo spočívat v získání licence na výrobu elektrické energie ještě v roce 2010. V následujících 20 letech by totiž byla žadateli garantována podstatně vyšší cena za výkup takto vyrobené elektřiny, než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

K vydání licence mělo podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV dojít na základě předložení nepravdivých dokumentů Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ). Podle nich měla být fotovoltaická elektrárna z části dokončena, ačkoliv ve skutečnosti ještě k 30. prosinci 2010 na ní nebyl nainstalován ani jeden fotovoltaický panel. V případě, že by toto jednání nebylo zjištěno, v následujících 20 letech mohlo dojít ke způsobení škody ve výši až 240 milionů Kč.
 
V této věci jsou obviněni z pokusu k trestnému činu podvodu jednatel obchodní společnosti, která si zhotovení elektrárny v Olomouckém kraji objednala, zaměstnanec této obchodní společnosti a zástupce zhotovitele. Ti se měli různým způsobem podílet na předložení nepravdivých dokumentů ERÚ (mj. reklamační protokoly a předávací protokoly) potřebných k vydání licence, ačkoliv měli vědět, že elektrárna není dokončena a je nefunkční.
 
Z trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti jsou dále obviněni dva tehdejší zaměstnanci ERÚ. První z nich měl podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV dne 30. prosince 2010 hrubě nedbale a povrchně provést kontrolu této elektrárny, v rámci které měl zaměnit plochu dvou vedle sebe už vybudovaných fotovoltaických elektráren za teprve budovanou elektrárnu, na které však nebyl nainstalován ani jeden fotovoltaický panel. 

Druhá osoba si při kontrole předložených zpráv a dokumentů (dne 31. prosince 2010) neměla všimnout v nich uvedených rozporů, a následně ten den měla vydat licenci k výrobě elektrické energie na dobu 25 let.
 
K obohacení obchodní společnosti nedošlo jen díky tomu, že pracovníci distribuční společnosti ještě téhož dne (31. prosince 2010) zjistili skutečný stav věci. Na základě přezkumného řízení pak v dubnu 2011 došlo k zrušení rozhodnutí o udělení licence na výrobu elektřiny.

Datum: 27.11.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz