Solarninovinky.cz

Evropská unie neuvalí antisubvenční cla na dovoz levných solárních panelů z Číny

Evropská unie potvrdila své rozhodnutí se srpna tohoto roku, kdy uvalila andidumpigová opatření na dovoz na dovoz solárních panelů z Číny pro dovozce, kteří nesplní předpisy dohodnuté mezi EU a Čínou. 

title=


Evropská unie však zatím na dovoz panelů z Číny neuvali antisubvenční cla. Toto rozhodnutí bylo přijato navzdory výsledkům šetření Evropské unie, která potvrdila, že čínští výrobci panelů v minulosti porušili ustanovení Světové obchodní organizace v této oblasti. Oficiální sdělení bude publikováno ve Věstníku EU, který vyjde tento týden ve čtvrtek.

Evropská unie však definitivně zavedla antidumpingová cla na dovoz solárních panelů z Číny ve výši 47,6% pro importéry, kteří nesplní předpisy dohodnuté mezi EU a Čínou. Jedná se o dodržení stanovené minimální ceny ve výši 0,57 €/Wp a povolené kvóty ve výši7 GW.

Cla se budou platit od 6. prosince na dva roky a dotknou se těch čínských firem, které nesplňují vývozní předpisy dohodnuté mezi EU a Čínou letos v létě. 

Spor o cla na dovoz solárních panelů byl největším obchodním sporem mezi EU a Čínou, hrozilo dokonce, že přeroste v rozsáhlou obchodní válku.

Ve sporu o solární panely však obě strany věděly, že v sázce je mnohem více. EU je pro Čínu největším obchodním partnerem a Čína je pro EU v obchodě druhá za USA. Čínský vývoz do EU loni dosáhl 290 miliard eur a vývoz z EU do Číny 144 miliard eur. Většina evropských vlád včetně německé se proti kroku Bruselu postavila a donutila Evropskou komisi přistoupit na kompromis.

Čína je největším producentem solárních panelů na světě a EU největším trhem pro solární panely. Loni hodnota dovozu čínských panelů do EU dosáhla zhruba 21 miliard eur (575,6 miliardy korun). Kompromisní dohoda Číně umožňuje pokrývat asi polovinu evropské poptávky po solárních panelech.

Datum: 6.12.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz