Solarninovinky.cz

Litoměřice ušetří za elektřinu. Na střechách školek budou provozovat fotovoltaické elektrárny

V lednu roku 2014 spustí město Litoměřice provoz nových fotovoltaických elektráren instalovaných na střechách školních objektů nacházejících se v majetku města. Jde o Základní školu U Stadionu, ZŠ Havlíčkova a MŠ Masarykova. Informovala o tom mluvčí Litoměřic Eva Břeňová. 

title=


Celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren dosáhne 79,25 kW. Před spuštěním provozu zbývá získat licenci na provoz Energetickým regulačním úřadem, k čemuž má dojít během následujících dnů.

Energie bude využita v základní a mateřské škole

Zajímavé na realizaci tohoto projektu je fakt, že provozovatelem daných elektráren bude město Litoměřice, a to prostřednictvím příspěvkových organizací, jimiž jmenovaná školská zařízení jsou, konstatoval starosta Ladislav Chlupáč.

To umožní maximální využití vyrobené elektrické energie přímo v základní či mateřské škole, kdy budou do přenosové sítě dodávány pouze minimální přebytky. Navíc za každou vyrobenou jednotku elektrické energie bude vyplácen tzv. zelený bonus v minimální výši 1,88 Kč/kWh po dobu dvaceti let.

V neposlední řadě dojde ke zkvalitnění životního prostředí

Dalším přínosem je výhodná cena elektrické energie z fotovoltaické elektrárny určená pro vlastní spotřebu příspěvkových organizací. Město tak ušetří převážnou část výdajů za elektrickou energii tím, že si ji vyrobí přímo na střeše objektu. Celkové čisté přínosy po odečtení veškerých nákladů na investici se za dobu životnosti (minimálně 20 let) pohybují ve výši 3,5 mil. Kč.

V neposlední řadě dojde ke zkvalitnění životního prostředí, kdy v České republice připadá v současné době v průměru na výrobu 1 MWh elektrické energie produkce 1,17 t skleníkového plynu CO2, přičemž fotovoltaické elektrárny během své životnosti vyrobí 1550 MWh elektrické energie, upozornil energetický manažer města Jaroslav Klusák. Především elektrárny na střeše základních škol pak budou využity i k osvětě v oblasti obnovitelných zdrojů a udržitelné energetiky.

Analýza hospodaření

Město Litoměřice je dlouhodobým propagátorem obnovitelných zdrojů energie. Při hledání nových cest nezapomíná ani na energetické úspory. Letos například odeslalo žádosti o dotaci na zateplení čtyř objektů mateřských a základních škol, přičemž první projekt zateplení a výměny oken na školce v Ladově ulici byl již dokončen s celkovou podporou z Operačního programu životního prostředí ve výši 2,4 milionu korun.

Energetický manažer po svém nástupu v roce 2011 ihned zahájil celkovou analýzu stavu hospodaření s energiemi. Byly přijaty návrhy konkrétních opatření, rozpracován je energetický plán, došlo ke sdruženému nákupu energií na burze. Díky systematickému postupu jsme od roku 2011 dosáhli celkových úspor ve výši 7,5 milionu korun, shrnul energetický manažer Klusák.

Datum: 25.12.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz