Solarninovinky.cz

FBI odmítla poskytnout satelitní snímky pro vyšetřování solárních podvodů v Česku

Policisté intenzívně vyšetřují možné podvody související se spuštěním řady fotovoltaických elektráren na konci roku 2010. Obrátili se dokonce přímo na americkou FBI, aby získali patřičné důkazy pomocí satelitních snímků. Informoval o tom deník Insider. 

title=


Satelitní snímky z konce roku 2010, kdy vrcholil v Česku solární boom kvůli vyšším dotacím, mohou odkrýt podvody, při nichž měly být uznány za některé fotovoltaické elektrárny, které ve skutečnosti nebyly schopné dodávat energii. 

Policie v rámci prověřování podvodných jednání s fotovoltaickými elektrárnami usiluje o získání satelitních snímků prověřovaných elektráren, potvrdil deníku Insider brněnský žalobce Radek Mezlík. 

Policisté nyní využívají satelitní snímky od nejmenované soukromé společnosti, přičemž jejich cena dosahujet až na desítky tisíc korun za kus. Policisté nejprve žádali o spolupráci FBI, ale k dohodě o spolupráci v této věci nedošlo.

Nicméně satelitní snímky ještě neznamenají výhru pro kriminalisty. Na některých z nich se totiž mohou elektrárny jevit jako dokončené, avšak realita prověřená vyšetřováním může ukázat jiný stav.

Datum: 28.12.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz