Solarninovinky.cz

Vídeň zaznamenala enormní zájem o občanské solární elektrárny

Město Vídeň nabízí svým občanům možnost investovat do solárních elektráren, i když nemají vlastní dům. Takovým lidem nabízí Vídeň, aby se stali spolumajiteli městské solární elektrárny. Městská solární elektrárna dává možnost investovat do čistého zdroje energie těm, kteří nemohou panel umístit na vlastní dům. Uvedly to Lidové noviny (LN).

title=


Obyvatelé Vídně mají možnost si za 950 eur koupit jeden solární panel, který radnice umístí na střechu některého z domů v městském centru. Nicméně, tato investice je omezena na maximálně deset panelů. 

Občan Vídně coby solární investor zároveň uzavírá smlouvu s městskou společností Wien Energie, která mu garantuje vyplacení roční dividendy ve výši 3,1 procenta z vložených peněz. Navíc po uplynutí pětadvaceti letech předpokládané životnosti panelu energetická firma odkoupí panely zpět za původní cenu.

Podle dostupných informací zájem obyvatel Vídně dosud předčil očekávání. V současné době vyrábí elektřinu v centru Vídně 7 880 solárních panelů, které pokrývají spotřebu 800 domácností, uvedla vídeňská radní zodpovědná za energetiku Renate Braunerová pro LN.

Datum: 31.12.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz