Solarninovinky.cz

Doporučujeme: Chyby při provozu se podepisují na životnosti fotovoltaických elektráren

Výsledky z provozu fotovoltaických elektráren ve světě za posledních pět let ukázaly, že řada komponentů může mít kratší životnost, než se dosud předpokládalo na základě laboratorních testů. Je více než pravděpodobné, že střídače vyměníte do deseti let, panely spíše za patnáct než za dvacet let a kabeláž nevydrží ani dva roky.



Důvodem jsou chybné postupy při instalaci FVE a zejména při jejím následném provozování. Tento scénář se může týkat podle odhadů až poloviny fotovoltaických instalací.





Photon Energy Operations proto zřídila help linku: +420 277 000 888, kde majitelé elektráren získají informace o zásadách správného provozování fotovoltaické elektrárny a promluví si přímo s jedním z techniků společnosti. 



Typickým příkladem jsou instalace střešních elektráren. Lidé totiž zapomínají, že FVE je součástí domu, tudíž dům a FVE musí fungovat v určité symbioze. Lidé by měli věnovat zvýšenou pozornost kontrole elektroinstalace, domovního rozvaděče, upevnění konstrukce FVE na hromosvodnou soustavu. Chrání tím nejen dům, ale i elektrárnu. 



Mezi nejčastější problémy, se kterými se v praxi setkáváme, patří zahoření pojistkového odpojovače z důvodu nedostatečného dotažení svorek, poškození kabeláže z důvodu špatného uchycení nebo nedostatečné ochrany proti hlodavcům,  koroze vnitřního vybavení rozvaděče z důvodu vlhkosti, poškození konstrukce vlivem špatné údržby a ochrany proti povětrnostním vlivům. To vše jsou problémy s významnými dopady do ekonomiky instalace, kterým přitom bylo možné předejít běžnou preventivní údržbou, dodává Vladimír Hochman, technický ředitel Photon Energy Operations.





V České republice nejsme na tom hůře než jinde ve světě, ale ani lépe. Majitelé elektráren nevědí,  jak elektrárnu správně provozovat. Mylně se domnívají, že když si pohlídají kvalitu výstavby, nemusí se pak o elekrárnu prakticky starat následujících dvacet let a elektrárna přesto poběží na 100%. 



Skutečnost je ale jiná. Pokud má fotovoltaická elektrárna fungovat na plné obrátky po celou dobu životnosti, bez pravidelné údržby a občasného faceliftu  tj. cílené modernizace se neobejde. Rozdíl mezi správným a špatným provozem fotovoltaické elektrárny je přitom zásadní, projeví se poklesem výroby a nižší životností elektrárny.

Jak by měl probíhat servis FVE?

Na tomto odkazu naleznete detailní popis 
údržby Vaší fotovoltaické elektrárny a návod, jak se o ni důsledně starat. Tento kalendář poskytla společnost Photon Energy Operations.

Chcete si ověřit, jak je na tom Vaše elektrárna?
Photon Energy Operations za tímto účelem zřídila help linku: +420 277 000 888, kde majitelé elektráren získají informace o zásadách správného provozování fotovoltaické elektrárny a promluví si přímo s jedním z techniků společnosti. 




Představení společnosti Photon Energy Operations:

Photon Energy Operations se zabývá Smart operations – správným provozováním fotovoltaických elektráren ve světě od roku 2008. Vybudovali jsme specifické know-how, jak minimalizovat ekonomické ztráty v průběhu životnosti elektrárny díky včasné identifikaci a předcházení problémům. Naše znalosti a zkušenosti v oblasti správného provozování fotovoltaických elektráren jsme ověřili na desítkách vlastních i externích projektů po celém světě, zejména v Německu, Belgii, Itálii, Austrálii, na Slovensku i v České republice. Více informací o naši společnosti naleznete na www.photonenergy.com.

Datum: 12.1.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz