Solarninovinky.cz

Slunce letos svítí méně, solárníky čeká pokles zisků

Slunce letos moc nesvítí, což nedělá solárníkům radost. Toto je důvod, proč české solární elektrárny letos vyrobí nejméně proudu za poslední tři roky.  Podle serveru iDNES.cz klesla výroba o 14 procent, což znamená nejen nižší zisk pro majitele fotovoltaických elektráren, ale také to, že firmy odvedou méně peněz na solární dani. 

title=


Méně vyrobeného proudu znamená nižší zisk pro provozovatele solárních elektráren, ale také to, že firmy odvedou méně peněz na solární dani. Ministerstvo financí plánovalo, že letos vybere na solární dani zhruba 6,5 miliard korun. S ohledem na nižší výrobu solární energie to však bude ve skutečnosti o 600 milionů méně.

Za celý loňský rok dodaly fotovoltaické elektrárny do sítě 2173 gigawatthodin, letos do konce října jen necelých 1953 gigawatthodin. Výroba v prvním pololetí byla o 26 procent nižší než ve stejném období loni. Ale od ledna do listopadu to podle našich údajů bylo jen o 14 procent méně, řekl iDNES.cz mluvčí České průmyslové fotovoltaické asociace Miloš Cihelka.

Jestli se méně solárního proudu v letošním roce promítne do účtu za elektrickou energii, se ukáže za rok – až bude Energetický regulační úřad určovat ceny proudu pro domácnosti a podniky pro rok 2015. Jedním z podkladů je právě i výroba obnovitelných zdrojů v uplynulém roce. 

Datum: 15.1.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz