Solarninovinky.cz

Díky decentrálním zdrojům zelené energie poklesne cena elektřiny o 10 – 20 %

Podle Institutu pro budoucí energetické systémy při Univerzitě v Sársku se díky intenzivnější soutěži výrobců na trhu sníží cena elektřiny na německé burze – která určuje i české ceny proudu – o 10 až 20 %. Rozvoj obnovitelných zdrojů totiž umožňuje pronikání menších firem na trh a nutí k  ústupu energetické mamuty jako E.ON, RWE nebo ČEZ, kteří vyrábějí hlavně z stále dražších fosilních paliv.

SAG

Aktuální výzkum ukázal další důvod – vedle často nulových nákladů na palivo – proč obnovitelné zdroje zlevňují elektřinu. Přitom jsou podporovány méně než uhelná elektřina. V ČR připlácí na 1 kWh stát a spotřebitelé 49 haléřů u obnovitelných zdrojů a 67 haléřů v případě uhlí. Celosvětově obnáší státní podpora fosilních paliv 544 miliard dolarů ročně. Výdaje na podporu obnovitelných zdrojů jsou pětkrát nižší – kolem 100 miliard dolarů.

Na rozdíl od desítky let trvající podpory fosilních paliv je podpora čistých zdrojů racionální, dočasná a užitečná. Cena docházejících fosilních paliv roste, cena obnovitelných zdrojů rychle klesá. Jedna kilowatthodina větrné elektřiny za posledních 5 let se zlevnila o 29 %. Mezinárodní energetická agentura očekává, že už příští rok bude průměrná cena nedotované větrné elektřiny v Evropě asi o desetinu nižší než dotované uhelné.

Pouze malé čisté zdroje přinášejí i příležitost, jak se účtů za elektřinu zbavit úplně. Chytrý systém podpory malých solárních elektráren na střechy domů pomocí Net-Meteringu, který používá například Rakousko nebo Ukrajina, by i u nás umožnil rodinám snížit účet za elektřinu na nulu, aniž by to ostatní spotřebitele nebo stát stálo byť jen jedinou korunu .

V rámci Net-Meteringu je podporae založena na tom, že majitel fotovoltaické elektrárny (domácnost, obec, malá firma) dodává svoji přebytečnou produkci bezplatně do sítě a ekvivalentní množství elektřiny může bezplatně odebrat. Dodá-li provozovatel elektrárny více elektřiny než spotřebuje, distribuční společnost za přebytek neplatí.

Příklad: Fotovoltaická elektrárna s plochou 45 m2 vyrobí 5 000 kWh ročně a stačí zásobovat rodinný dům a díky připojení k síti je zajištěna elektřina i když zrovna nesvítí slunce. Výsledná bilance je 1 500 kWh spotřebovaných v domě, 3 500 kWh dodaných zdarma do sítě a 1 500 kWh odebraných zdarma ze sítě. Výsledný účet za elektřinu je 0 Kč. Z úspor si majitel domu postupně uhradí investiční náklady na svoji střešní elektrárnu a stává se dlouhodobě nezávislý na ceně elektrické energie.

Hnutí DUHA chtělo prosadit systém Net-Meteringu, ale Rusnokova vláda jej smetla se stolu a naopak prosadila pokračování fosilních dotací. Vznikající vláda slíbila to napravit a umožnit rodinám a obcím vyrábět si vlastní čistou elektřinu.

Vláda udělala včera první krok k tomu, abychom se zbavili tíživé závislosti na fosilních palivech. V podepsané koaliční smlouvě je přelomový zákon, který stanoví, jak se bude snižovat spotřeba ropy, zemního plynu a uhlí. Zákon se osvědčil ve Velké Británii a u nás jej prosazuje Hnutí DUHA.

Datum: 21.1.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz