Solarninovinky.cz

ČEZ hodlá rozvíjet decentrální zdroje a vydělávat na střechách

Polostátní energetický kolos ČEZ se mění. V minulém roce kromě dodávek elektřiny a plynu začal nabízet svýcm zákazníkům telekomunikační služby. Podle slov člena představenstava a ředitele strategie ČEZ Pavla Cyraniho již společnost nehodlá dělat větší investice v obnovitelných zdrojích, nicméně ČEZ vidí perspektivu v decentrálních zdrojích.

Solon

ČEZ se bude snažit naskočit do rozjíždějícího se vlaku tzv. decentrálních zdrojů, což jsou většinou buď plynové kogenerační jednotky nebo solární panely na střechách, sdělil Cyrani v rozhovoru pro speciální ekonomický magazín MF DNES pod názvem TRENDY 2014.  Chceme více nabízet instalace těchto zdrojů, jejich obhospodařování a servis, říká Cyrani.

ČEZ rovněž zvažuje, že by zájemcům o solární elektrárny na střechách, které by jim vyráběly zelenou energie, zajišťoval dodávku a servis na klíč. Vlastně bychom si jen pronajali střechy, vysvětluje Cyrani pro MF DNES. Zdá se, že ČEZ tak hodlá kopírovat podobnou strategii, kterou v zahraničí realizuje německý E.ON. Ten například v Anglii zajišťuje dodávky malých střešních elektráren pro konečné zákazníky pomocí leasingu.

Gigant ČEZ tak v podstatě reaguje na svoji hlavní konkurenci. Český E.ON a PRE již delší dobu nabízejí výstavbu a servis solárních elektráren pro zákazníky v České republice. Je otázkou času, kdy do tohoto rozjetého vlaku naskočí německý gigant RWE, který v Německu již nabízí produkty pro skladování solární energie a optimalizaci energetického managementu v domech, které disponují solárními elektrárnami….

Datum: 5.4.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz