Solarninovinky.cz

Poradna: Návod na uplatňování nároku na odpočet DPH při výrobě elektřiny z FVE

Generální finanční ředitelství ČR (GFŘ)  vydalo podrobné informace k uplatňování nároku na odpočet DPH při výrobě elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách.

Sanyo

Podle sdělení GFŘ se povinné elektronické podání  týká právnických osob, fyzických osob, které přesáhnou zákonem pro tento účel stanovený obrat 6 000 000 Kč za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců a fyzických osob, které mají zákonem stanovenou povinnost činit podání elektronicky. Jaké jsou podrobnosti?

GFŘ v úvodu připomíná, že novela ZDPH provedená zákonem č. 502/2012 Sb. ukládá plátcům s účinností od 1. 1. 2014 v novém ustanovení § 101a ZDPH povinnost podávat tam vyjmenovaná podání pouze elektronicky. Povinnost se týká podávání daňového přiznání, dodatečného daňového přiznání a hlášení, a to včetně jejich příloh, dále přihlášky k registraci za plátce a oznámení o změně registračních údajů.

Jak se provádí elektronické podání k DPH

Podání podle § 101a ZDPH lze elektronicky činit datovou zprávou prostřednictvím Daňového portálu; datová zpráva musí být opatřena uznávaným elektronickým podpisem, (§ 71 odst. 1 písm. a) DŘ). Lze tak činit i datovou zprávou bez uznávaného elektronického podpisu podanou prostřednictvím Daňového portálu, pokud je toto podání správci daně do 5 dnů potvrzeno nebo opakováno písemně nebo ústně do protokolu, (§ 71 odst. 3 DŘ). A rovněž datovou zprávou prostřednictvím datové schránky, nebo (§ 71 odst. 1 písm. b) DŘ). A datovou zprávou s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do datové schránky (§ 71 odst. 1 písm. c) DŘ.

Datová zpráva, kterou je podání činěno, musí mít samozřejmě odpovídající formát a strukturu. Přihláška k registraci, oznámení o změně registračních údajů, řádné daňové přiznání i dodatečné daňové přiznání zasílané podle § 71 daňového řádu datovou zprávou musí být ve formátu a struktuře .XML, odpovídající XSD schémata jsou definována a zveřejněna na adrese: eds.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_pub/epo_struktury.faces. Další podrobnosti včetně příkladů najdete přímo v informaci GFŘ zde.

Nárok na odpočet DPH při výrobě elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách

GFŘ dále poskytlo návod na odpočet DPH při výrobě elektřiny ve fotovoltaických elektrárnách. Dnem 1. 1. 2013 nabyl účinnosti zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, který nahradil zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů).

V souvislosti s tím došlo od 1. 1. 2013 ke změně v uplatňování daně z přidané hodnoty (dále jen daň nebo DPH) u výrobců elektřiny, majitelů fotovoltaických elektráren (dále jen FVE), kteří zvolili jako formu podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů tzv. zelený bonus. Do konce r. 2012 byl zelený bonus považován za úplatu za službu ekologického způsobu výroby elektrické energie pomocí fotovoltaických článků, protože existoval přímý smluvní vztah mezi výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů a provozovateli regionální distribuční soustavy nebo přenosové soustavy.

Poskytovaná služba byla zdanitelným plněním podléhajícím dani na výstupu. Od 1. 1. 2013 nepodléhá zelený bonus vyplácený výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů společností OTE, a.s. dani, neboť nepředstavuje úplatu za plnění pro operátora trhu (OTE, a.s.). Ten od výrobců energie neobdrží žádné plnění, k němuž by byl zelený bonus protiplněním tak, aby byly naplněny znaky poskytnutí služby za úplatu jako nezbytného předpokladu k uplatnění DPH.

Této změně při uplatňování DPH u zelených bonusů, která nastala v přímé souvislosti se shora uvedenou změnou zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, byl věnován podrobný příspěvek č. 382/18.09.12 tzv. Koordinačního výboru.

Popsané výchozí změny se pak v logické návaznosti promítají i do dalších postupů při aplikaci platných pravidel pro uplatnění DPH, mj. i při uplatňování nároku na odpočet daně, a to především jeho rozsahu a korekci původně uplatněné výše odpočtu s ohledem na okamžik pořízení FVE a následnou výrobu elektřiny spotřebovanou pro různé účely.

Vzhledem k četným dotazům veřejnosti v posledních dnech na uplatňování DPH při výrobě elektřiny ve FVE a k nároku na odpočet daně s tím souvisejícího, se operativně vydává tato informace, která má sloužit zejména jako pomůcka k usnadnění aplikace povinností, jež jsou nedílnou součástí systému daně z přidané hodnoty. Tyto povinnosti jsou přitom zakotveny v zákoně o DPH od začátku jeho účinnosti. Protože byly předmětem několika dřívějších novelizací, může vyjasnění dopadu příslušných ustanovení právní úpravy nároku na odpočet daně při výrobě elektřiny ve FVE přispět k větší právní jistotě plátců a k odstranění případných aplikačních nejasností v dané oblasti.

Znění celé Informace GFŘ naleznete ZDE

Datum: 12.4.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz