Solarninovinky.cz

Nová technologie výroby flexibilních CIGS článků ze substrátu nerezové oceli

Švédská společnost Midsummer, přední dodavatel výrobních linek pro výrobu flexibilních solárních článků s tenkou vrstvou CIGS, vyvinula vysoce rychlý proces pro výrobu solárních článků s tenkou vrstvou CIGS pomocí rozprašování všech vrstev ve struktuře solárních článků.

Midsummer

Tato nová inovativní technologie otevírá dveře pro cenově efektivní výrobu solárních článků v mnoha vývojových zemích. Pomocí používání rozprašování ve všech krocích procesu, může být procesní cyklus výroby solárních článků drasticky zkrácen. CIGS solární články lze vyrábět bez kadmia a je možné je vyrábět na bázi substrátu nerezové oceli vhodné pro flexibilní modely – to vše přispívá k vysoce konkurenční metodě výroby článků s tenkou vrstvou CIGS a s velkou účinností.

Tento proces je zcela suchý proces a také proces probíhající zcela ve vakuu, s méně přísnými požadavky na čisté prostory atd.. „Většina expertů v rámci fotovoltaiky se domnívají, že flexibilní solární moduly s tenkou vrstvou jsou budoucností solární energie a já s tím souhlasím,“ řekl Sven Lindström, CEO, Midsummer. „Náš unikátní proces dělá solární články s tenkou vrstvou CIGS ještě více komerčně atraktivní, jelikož je možné vyrábět solární články rychle, účinně a cenově efektivně i v malém rozsahu.“

Solární panely s tenkou vrstvou CIGS jsou tenčí a lehčí než tradiční silikonové solární články, vyrobené ze skla. Rovněž nejsou toxické (žádné kadmium) a je možné je vyrobit bez rámů, tedy ideální pro budovy a pohybující se vozidla ve městech. Jsou flexibilní a ohybné.

Pro ověření potenciálu této technologie, vyrobila společnost Midsummer nedávno články CIGS bez kadmia s aktivní prostorovou účinností 15 procent a velikostí 225 cm2. Solární články byly vyrobeny ze substrátu nerezové oceli, vyražené z 0,3 mm silné, původně feritické nerezové ocele. Jedním z klíčových úspěchů je skutečnost, že tlumící vrstvy byly rozprášeny – běžně jsou uloženy s chemickými látkami či uloženy s atomovou vrstvou. Rovněž byly vrstvy CIGS rozprášeny ze směsi materiálu CIGS , což velmi zkracuje cyklus (eliminuje potřebu selenizace solárních článků po dobu několika hodin).

Použitím revolučního výrobního procesu solárních článků společnosti Midsummer pomocí rozprašování, mohou být solární články vyrobeny z nerezové ocele – vhodné pro flexibilní moduly – a bez kadmia v tlumící vrstvě. Kadmium a jeho směsi jsou vysoce toxické a ví se, že jeho vystavení kovům způsobuje rakovinu a jiné nevolnosti. Vynechání kadmia z výrobního procesu je žádoucí pro výrobní personál a obecně usnadňuje zahájení výroby solárních článků s tenkou vrtstvou CIGS.

Revoluční výrobní proces společnosti Midsummer otevírá dveře pro výdělečnou výrobu solárních článků ve vývojových a středně vývojových zemích z následujících důvodů: Může být započata cenově efektivní výroba v malém rozsahu (5MW) s relativně nízkou cenou investice.

Proces, který je zcela suchý a probíhá zcela ve vakuu, má méně přísné požadavky na drahé čisté prostory. Vysoce automatizovaná linka může být provozována bez předešlých znalostí polovodičového průmyslu. Trvanlivé, flexibilní panely se velmi hodí pro použití bez rozvodových sítí v zemích s přerušovaným napájením.

Společnosti systém na klíč DUO je systém s rozšiřitelnou kapacitou a kompaktní výrobní systém pro solární články s roční výrobní kapacitou 5MW. Srdcem fotovoltaického výrobního systému společnosti Midsummer je linka DUO a nástroj pro rozprašování, který ukládá všechny vrstvy, které tvoří hotové články. Linka DUO společnosti Midsummer je nejvíce cenově efektivní pro zahájení výroby solárních článku CIGS (měď, indium, galium a selen).

Články CIGS od společnosti Midsummer vypadají jako tradiční křemíkové solární články, ale jsou vyrobeny ze substrátu nerezové oceli. Díky tomu jsou články vhodné nejen pro běžné solární panely, ale také pro flexibilní panely s lehkou váhou, které mohou být použity na membránových střechách či jiných strukturách, kde nelze použít tradiční skleněné moduly.

Datum: 27.4.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz