Solarninovinky.cz

Výroba a spotřeba elektřiny v ČR stagnuje

V České republice se loni vyrobilo 87,6 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což je na stejné úrovni jako v roce 2011. Stagnuje také hrubá spotřeba elektřiny, která loni dosáhla 70,5 TWh. Uvádí to roční zpráva o provozu české elektrizační soustavy, kterou zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ). 

title=


Meziročně se o dvě TWh snížila výroba v uhelných elektrárnách, její pokles tak potvrzuje dlouhodobý trend. Loni uhelné zdroje dodaly do sítě 47,3 TWh elektřiny, zatímco v roce 2007 to bylo o 9,5 TWh více. 

Pokles výroby elektřiny z uhlí kompenzovaly jaderné elektrárny Dukovany a Temelín. Jejich výroba se loni dostala na rekordní úroveň, když do sítě dodaly celkem 30,3 TWh elektřiny. 

Oproti minulosti se zpomalil růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Do sítě loni dodaly 7,9 TWh elektřiny, což představuje meziroční zvýšení o 0,7 TWh. Na růstu se podílely především nové bioplynové stanice. V předchozích dvou letech, kdy růst výroby táhly nové fotovoltaické elektrárny, se produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů meziročně zvyšovala o 1,2, respektive 1,4 TWh. 

Podíl obnovitelných zdrojů na tuzemské hrubé spotřebě elektřiny loni dosáhl úrovně 11,23 procenta. Od roku 2007 se podíl zelené elektřiny v síti zvýšil o sedm procentních bodů. 

Hrubá spotřeba elektřiny v Česku loni už třetím rokem stagnovala na úrovni 70,5 TWh. Největší podíl na spotřebě měl průmysl, kde se využilo 24,1 TWh elektřiny. Druhým nejvýznamnějším sektorem byly domácnosti se spotřebou 14,6 TWh elektřiny, následovala energetika se spotřebou 12,6 TWh. 

Datum: 12.5.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz