Solarninovinky.cz

Solartec postaví první solární elektrárnu v Srbské Vojvodině

Společnost Solartec zaznamenala další výjimečný úspěch v oblasti rozvoje fotovoltaiky v Srbsku. Pro slovenského investora Prima Energy postaví Solartec v Srbsku fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 1 MW.

title=


Za účasti ministryně pro energetiku Prof. dr Zorana Mihajlović a ambasadora Slovenské republiky v Srbsku Jana Varšo a také předních představitelů veřejné správy a samosprávy, zástupců investora a výrobce Solartec se uskutečnilo položení základního kamene FVE Beocin. 

Jedná se o vůbec první fotovoltaickou elektrárnu ve Vojvodině a druhou v Srbsku. Generálním dodavatelem je společnost Solartec. Tato fotovoltaická elektrárna se bude realizovat v lokalitě Tancoš ve Vojvodině v Srbsku. Výstavba elektrárny na povrchu 2,5 hektaru by měla být ukončena na podzim roku 2013. 

V oblasti fotovoltaiky funguje v Srbsku systém pevných výkupních cen. Slovenský investor získal pro svůj investiční projekt výkupní cenu ve výši 230 EUR / MWh na období 12 let. 

Ministryně Zorana Mihajlović uvedla, že srbská vláda podporuje tento projekt a společnost Prima Energy získá po ukončení výstavby a spuštění elektrárny do provozu statut zvýhodněného výrobce elektrické energie. Zároveň připomněla, že Srbsko má vypracován Národní akční plán pro obnovitelné zdroje energie, který předpokládá, že podíl obnovitelných zdrojů energie na finální spotřebě energie bude do roku 2020 na úrovni 27%. 

Datum: 15.5.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz