Solarninovinky.cz

Policie odhalila prodejce falešných panelů. Stát připravili o 175 milionů

Kriminalisté jihočeského policejního ředitelství uzavřeli v těchto dnech nejzávažnější daňový únik za posledních dvacet let. Trojici podvodníků, kteří falšovali solární panely, na daních okradli stát o 175 miliónů korun.

title=

 
Pětačtyřicetiletý podnikatel původem ze Slovenska společně s dvaačtyřicetiletým mužem z Brna a čtyřiačtyřicetiletým společníkem z Prahy podali za společnost nepravdivé daňové přiznání za rok 2010, které společně vyhotovili na základě fiktivních účetních dokladů s úmyslem zkrátit daňovou povinnost. 

Společně tak způsobili České republice zastoupené finančním úřadem škodu bezmála 175 000 000 korun. Do daňových přiznání uplatňovali výdaje v podobě plateb za služby, ke kterým vůbec nedošlo, nebo předstírali přijetí zcela smyšlených faktur. Většina obchodů se týkala dodání či montáže fotovoltaických panelů.

Uplatňovali výdaje v podobě plateb za služby, ke kterým vůbec nedošlo, nebo předstírali přijetí zcela smyšlených faktur, mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Jeden z trojice je stíhaný na útěku. Podle policistů se pravděpodobně skrývá v zahraničí.

Pachatelé už v minulosti způsobili při obchodech s fotovoltaickými panely škodu za 121 milionů korun. Podle policie tehdy nakupovali v cizině méně kvalitní solární panely a v Česku je pak vydávali za značkové a kvalitní výrobky. 

Poškodili tím minimálně 22 firem. Dvojice tehdy navíc zadlužila společnost, která s pohledávkami 180 milionů korun skončila v insolvenčním řízení.

Podvodníci vystupovali za jednu společnost se sídlem v Praze. Od jednatelky společnosti byli vybaveni plnou mocí k zastupování i podepisování obchodních kontraktů, podle zjištění kriminalistů však fakticky řídili veškerou činnost společnosti.

Pod hlavičkou této společnosti v cizině nakupovali a následně dodávali poškozeným firmám fotovoltaické panely na bázi křemíku, ale ne takové, které byly dohodnuty podle smlouvy.
S úmyslem se obohatit a podvést zákazníka objednávali ve své podstatě méně kvalitní panely například z Taiwanu a v prostorách své firmy na Táborsku tyto panely proměňovali ve značkové a kvalitní z Číny. Vyráběli si padělky originálních štítků zboží a tyto na levné fotovoltaické panely nalepovali. Panely pak zákazníkům samozřejmě dodávali a účtovali jako tu nejlepší kvalitu.

Své zákazníky či odběratele však podváděli dvakrát. Na padělaných štítcích o kvalitě a výkonu panelů nadhodnocovali nominální výkon panelů. Zákazník, který si z takovýchto panelů sestavil koncové zařízení jako například fotovoltaickou elektrárnu, očekával garantovaný výkon a tím i kalkulovaný zisk, kterého však s panely od podvodníků těžko dosáhne.

Málokterý zákazník měl šanci podvod poznat, většinu svých dodávek upravených panelů vybavili podvodníci i padělanými FLASH TESTY. Ve své podstatě jde o certifikát od výrobce, kde jsou uvedeny údaje o výkonech jednotlivých, při výrobě testovaných panelů. Jedné z českobudějovických firem tak například dodávkou 45 000 ks pozměněných panelů způsobili škodu zhruba 48 milionu korun.

Mimo tyto machinace také některým společnostem neuhradili platby, nebo také vybrali zálohy na dodání panelů a tyto nevrátili a zboží nedodali.

Datum: 20.6.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz