Solarninovinky.cz

Ministerstvo hodlá zastropovat příspěvek na obnovitelné zdroje

Praha – Odběratelé elektřiny by na podporu obnovitelných zdrojů (OZE) neměli od příštího roku platit víc než 529 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. Prosazuje to ministerstvo průmyslu a obchodu v návrhu zákona, u něhož bylo tento týden ukončeno připomínkové řízení ve vládě. Poplatky na podporu OZE zahrnuté v ceně elektřiny v posledních letech rychle rostly, letos činí 583 Kč/MWh.

title=


Poplatek na podporu OZE vzrostl během pěti let více než desetinásobně, z hodnoty 52 Kč/MWh v roce 2009 na hodnotu 583 Kč/MWh v roce 2013, uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu zákona. Podle úřadu ohrožuje podpora obnovitelných zdrojů konkurenceschopnost českých podniků.

Kromě poplatku obsaženého v ceně elektřiny se vyplácí část podpory OZE také ze státního rozpočtu. V letošním roce jde z rozpočtu na OZE 11,7 miliardy korun, celková výše podpory zelené elektřiny činí 44,4 miliardy korun. Návrh zákona počítá s tím, že po stanovení stropu pro příspěvek od spotřebitelů elektřiny by dodatečnou část podpory automaticky vyplácela vláda ze státního rozpočtu.

Návrh zákona zároveň počítá se zastavením podpory pro nově připojované obnovitelné zdroje. Od 1. ledna 2014 by už neměly nárok na provozní podporu žádné nově připojené fotovoltaické elektrárny, ani zařízení vyrábějící elektřinu z biometanu.

Navrhovaná opatření povedou k zastavení růstu rozpočtu na podporované zdroje vlivem přírůstku nových podporovaných instalací, uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k zákonu. 

V případě schválení zákona by se celková částka odváděná na podporu OZE nadále meziročně zvyšovala již jen o dvě procenta, jak stanovuje nyní platný zákon. Nově připojené zdroje by už na zvýšení vyplácené podpory netlačily.

Datum: 14.8.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz