Solarninovinky.cz

Kauza: Jsou údajné podvody v solární energetice fikcí nebo realitou?

Česká televize včera informovala, že až 1 500 majitelů solárních elektráren podezřívá Energetický regulační úřad z podvodu. Údajně měli vykazovat mnohem delší dobu slunečního osvitu – nad limitem 1 200 hodin za rok. Jde o skutečnost nebo fikci?

title=

Takový údaj je zarážející, neboť počet slunečních hodin v České republice je vždy nad 1 200 hodinami za rok: průměr dle oblasti dosahuje hodnot 1 200–1 800 hodin ročně. Konkrétní údaj vážící se k místu, v němž stojí daná solární elektrárna, poskytuje Český hydrometeorologický ústav.
title=
Zdroj: Reportáž České televize

Pokud vyjdeme z výše uvedené tabulky prezentované v Událostech, týkalo by se reálné podezření pouhých 34 provozovatelů solárních elektráren a celá vykonstruovaná kauza se najednou přestane jevit tak fantasticky. Navíc podle slov ředitele Státní energetické inspekce Petra Holoubka jde o zdroje malého výkonu.
K dokreslení situace je dobré si uvědomit ještě dvě skutečnosti, které většině laické veřejnosti nejsou známé. 
Solární panel vyrábí elektřinu i při zatažené obloze bez slunečního svitu, a to díky využití takzvaně difuzního světla.Navíc, všechny distribuční společnosti (E.ON, ČEZ, PRE), které vyrobenou elektřinu z FVE odebírají, měří výrobu nezávisle na výrobci a mají své systémy propojeny se systémem operátora trhu (OTE), který takto výkazy výrobců křížově kontroluje.
Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost říká:
Energetický regulační úřad vytvořil nejspíše naprosto fiktivní kauzu s překročením doby slunečního svitu v roce. Přitom snadným dotazem na Českém hydrometeorologickém ústavu lze zjistit, že běžný počet slunečních hodin podle místa umístěni elektrárny leží v intervalu 1200 až 1800 hodin za rok.

Datum: 20.8.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz