Solarninovinky.cz

Vitásková (ERÚ): Další solární arbitráže nehrozí

title=Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se po nástupu do funkce pustila do boje proti solárním baronům. Zejména kritizuje vyvádění prostředků ze státních subvencí neznámým firmám do zahraničí.

Domnívám se, že by podporu ze státního rozpočtu a státní subvence měly dostávat pouze firmy s jasnou vlastnickou strukturou. Tím by se ušetřilo významné množství finančních prostředků, uvedla Vitásková pro portál euro.cz.

Boj proti anonymním solárním baronům

Vitásková uvedla, že některé fotovoltaické elektrárny, které jsou nyní středem pozornosti a šetření policie, byly pouze zakrytím rozsáhlé, sofistikované loupeže, která dalece překračuje všechny lumpárny, které se u nás po roce 1989 udály. K tomu ji prý vede fakt, že z 25 miliard korun, které letos fotovoltaické elektrárny dostanou, odchází 10 až 15 miliard do zahraničí, do firem bez jasných vlastníků. To je obrovské číslo, a pokud se vynásobí těmi dvaceti lety, po něž mají nárok na podporu, obrázek si udělá každý čtenář sám, konstatuje.

Důležitým vodítkem k rozklíčování spletité sítě solárních elektráren, offshorových společností a jejich skutečných vlastníků mají být poznatky ERÚ.  V této souvislosti úřad už dal tři podněty k vyšetřování, naposledy v únoru k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci.

Bezpečnostní riziko na celoevropské úrovni

Vyvádění dotocí pro solární elektrárny podle Vitáskové představuje o bezpečnostní riziko. Dokonce jde o otázku nikoli národní, ale celoevropské bezpečnosti. Domnívám se, že by podporu ze státního rozpočtu a státní subvence měly dostávat pouze firmy s jasnou vlastnickou strukturou a že by se tím ušetřilo významné množství finančních prostředků, prohlásila Vitásková v rozhovoru pro časopis Týden.

Podněty týkající se podezření z různých trestných činů v souvislosti s udělováním licencí a provozem fotovoltaických elektráren předáváme policii průběžně, zejména v souvislosti s našimi kontrolami. ERÚ spolupracuje v rámci koordinačního týmu Záření, jehož vznik inicioval pan prezident Zeman, samozřejmě jak s policií, tak se státními zástupci, dodala Vitásková. 

Detaily o jednotlivých konkrétních vlastnících ERÚ nemá pravomoc zjišťovat. V případě potřeby může ERÚ poskytnout informace příslušným orgánům.

Další arbitráže nehrozí

Vitásková se rovněž neobává hrozby nových mezinárodních arbitráží v důsledku pozastavení státních kompenzací nebo jejich zpětného úplného odebrání solárníkům, což ERÚ  připouští.

Tento argument je jedna z dalších poplašných zpráv šířených touto skupinou investorů. Žádné arbitráže nehrozí. Rozhodně protestuji proti tomu, že bychom jako regulátor uvažovali o krocích, které by mohly vést k arbitrážím nebo jiným sporům. Já jsem určitě proti retroaktivním krokům, prohlásila Vitásková.

Nepůjde o žádné neoprávněné kroky nebo kroky nad rámec zákona. Pokud někdo získal licenci v rozporu se zákonem nebo jinak neoprávněně pobírá státní podporu, musí o ni přijít. Pak to řádně prokážeme a žádné arbitráže nemohou být, konstatovalaVitásková pro časopis Týden.

Vitáskové malé FVE nevadí

Vitásková uvedla, že  problém vidí pouze u těch velkých solárních investorů, kteří odčerpávají většinu peněz v neprůhledných strukturách, nikoli u majitelů malých solárních elektráren na střechách, kteří jsou nyní neprávem házeni do jednoho pytle s těmi podezřelými. 

ERÚ není proti obnovitelným zdrojům, ale proti způsobu jejich podpory, obecně se jako regulátor přikláním spíše k investiční podpoře. Například u fotovoltaických elektráren se po snížení podpory ukazuje, že si je pořizují lidé na střechy dále, přestože byl příspěvek od státu tak snížen, uzavřela Vitásková.

Datum: 26.8.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz