Solarninovinky.cz

Solárníci zvažují napadení zákona o obnovitelných zdrojích u Ústavního soudu

Solární sdružení zvažují, že napadnou u Ústavního soudu zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, který tento týden podepsal prezident Miloš Zeman. Zákon diskriminuje fotovoltaické elektrárny proti ostatním výrobcům elektřiny, řekla na tiskové konferenci advokátka Klára Samková, která zastupuje Českou fotovoltaickou průmyslovou asociaci (CZEPHO) a Alianci pro energetickou soběstačnost (AliES).

title=

V každém případě musíme udělat velmi podrobný rozbor situace. Nicméně ať je ten zákon jakýkoli, tak v něm přetrvává jedna věc, a to je diskriminační postavení provozovatelů fotovoltaických elektráren vůči provozovatelům všech ostatních druhů elektráren,
řekla Samková. Podotkla, že například u větrných elektráren je menší pořizovací cena i kratší doba návratnosti než u solárních elektráren, i u větrníků je ale fixní doba výkupu.

Samková uvedla, že bude zvažovat napadení zákona u Ústavního soudu. V případě neúspěchu pak nevylučuje ani to, že by se podnikatelé v solárním sektoru domáhali svých práv u soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Zákon o obnovitelných zdrojích mimo jiné zavádí desetiprocentní solární daň na solární elektrárny uvedené do provozu v roce 2010. Dosud majitelé těchto elektráren platili daň ve výši 26 procent, její platnost ale měla skončit na konci letošního roku. AliES a CZEPHO dlouhodobě upozorňují na to, že solární daň prodlužuje návratnost investic do elektráren nad 15 let, které stanovuje zákon.

Podle Martina Sedláka z AliES navíc není prodloužení solární daně dostatečně ekonomicky podloženo. Ministerstvo průmyslu a obchodu se minulý týden přiznalo k tomu, že návrh na zavedení desetiprocentní solární daně po celou dobu životnosti fotovoltaických elektráren kontrolovalo až zpětně po mimořádném jednání vlády, na kterém tento návrh vznikl, řekl Sedlák. Výpočty pro daň navíc podle něj neobsahují povinný poplatek na recyklaci, který majitelé solárních elektráren platí od letošního července.

Datum: 29.8.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz