Solarninovinky.cz

Clo: Evropská komise uvalí 47% clo na dovoz čínských panelů do EU

Brusel – Evropská komise dnes navrhla zavést cla na dovoz solárních panelů z Číny. Sdělil to unijní zdroj agentury AFP. Clo by prý mělo průměrně činit 47 procent. Rozhodnutí uvalit cla by ovlivnilo obchody ve výši desítek miliard eur a patrně by zhoršilo vztahy Bruselu a Pekingu.  

title=

    
Podle zdroje AFP Evropská komise zahájila proceduru, ve které se mají k jejímu návrhu vyjádřit členské státy. Předběžné opatření vstoupí v platnost do 6. června, sdělily zdroje agentury Reuters.

Čína v roce 2011 dovezla do Evropy solární panely a příslušné součásti za 21 miliard eur (asi půl bilionu korun). Evropské firmy v čele s německou Solar World ale Peking obviňují, že se dumpingovými cenami snaží zlikvidovat evropskou produkci a zcela ovládnout trh na kontinentu. Čínští výrobci technologií pro obnovitelné zdroje energie čelí kvůli své státem subvencované produkci obchodním sankcím také ve Spojených státech.

Rozhodnutí zavést cla na dovoz solárních panelů z Číny by podle agentury AFP mohlo vyvolat obchodní válku s touto zemí, která má druhou největší ekonomiku světa. Toho se ale řada států obává kvůli důsledkům, které by to mohlo mít pro důležitá průmyslová odvětví. 

Produkce solárních panelů v Číně se mezi lety 2009 a 2011 zčtyřnásobila a převyšuje celosvětovou poptávku. V roce 2011 vyvezla Čína do Evropy panely za více než 21 miliard eur (přes půl bilionu korun).


Dlouhodobou podobu dostane clo na konci roku, kdy by Brusel mohl rozhodnout až o pětiletém období platnosti cel.

   

Datum: 13.9.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz