Solarninovinky.cz

Prodloužení solární daně je “krádeží za bílého dne”. Hrozba dalších arbitráží se stává realitou

Sněmovnou schválené prodloužení solární daně ve výši 10% pro fotovoltaické elektrárny uvedené do provozu v roce 2010 je neakceptovatelným a nepřátelským krokem vůči solárním investorům. Poškozuje to reputaci České republiky, která nedokáže ochránit investory a současně otevírá dveře pro další mezinárodní arbitráže. Uvádí to společnost Photon Energy ve své tiskové zprávě.



Na základě schválené novely bude muset společnost Photon Energy odepsat hodnotu 14,2 MW ze svých investic do solárních elektráren v České republice, což představuje finanční částku ve výši 5,25 milionů euro. V návaznosti na výtěžnost svých elektráren v letech 2011 a 2012 to pro společnost bude představovat daňovou ztrátu v cashflow ve výši 1,25 milionu euro ročně (před zdaněním).

Cílem novely je okrást investory a ponechat si tyto prostředky, a ne jak tvrdí politici, že se jedná o snížení výnosů, prohlásil Generální ředitel Photon Energy Georg Hotar. Poté co Česká republika okradla solární investory o 650 milionů euro během posledních tří let na solární dani, pak prodloužení solární daně znamená další krádež 70 milionů euro ročně, což z České republiky činí banánovou republiku, což již potvrdily četné zahraniční ratingy korupce a tranparentnosti, dodal Hotar.

Nejtragičtejší na celé kauze je to, že Evropská komise celou záležitost přehlíží a tím umožňuje, aby se aktiva bonitních investorů v oblasti obnovitelných zdrojů stala předmětem krádeže za bílého dne, uzavřel Hotar.

Photon Energy spolu s dalšími zástupci solárního průmyslu pracují na tom, aby přesvědčili zástupce Senátu, aby novelu neschválili. Senát jako horní komora parlamentu by měla fungovat jako strážce demokracie a chránit občany a investory před špatnými rozhodnutími dolní komory parlamentu, vysvětluje Hotar.

Hotar dále potvrdil, že společnost se bude bráni proti prodloužení solární daně pomocí mezinárodní arbitráže.   Je pro nás zcela neakceptovatelné, co nyní dělá Česká republika opět poté, co poskytla investorům ujištění, že původné tříletá solární daň ve výši 26% je dostatečná pro to, aby uvedla návratnost fotovoltaických projektů v souladu s původním záměrem zákona o podporovaných zdrojích energie.

Datum: 1.10.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz