Solarninovinky.cz

V roce 2013 vzniklo deset systémů pro odběr solárních panelů

V Česku loni vzniklo deset kolektivních systémů pro zpětný odběr solárních panelů. Od nového roku začínají vybírat poplatky tak, aby nejpozději v roce 2018 měli všichni provozovatelé, kteří uvedli fotovoltaické elektrárny do provozu před rokem 2013, vytvořenou rezervu pro budoucí recyklaci všech svých panelů. Vyplývá to z informací České fotovoltaické asociace (ČFA).

title=

Loni v lednu vstoupila v platnost novela zákona o odpadech, která nastavila legislativní rámec pro recyklaci solárních panelů. Těch je v Česku instalovaných přes 10,5 milionu. Podle vyhlášky, která zákon provází, musí majitelé solárních elektráren platit 8,50 Kč za kilogram panelu. Peníze budou mířit na speciální účet a v budoucnu se využijí na ekologickou likvidaci panelů. 

 Hlavní recyklační vlnu očekáváme zhruba 25 až 30 let po takzvaném solárním boomu, tedy někdy mezi lety 2030 a 2040, uvedl ředitel kolektivního systému ASEKOL Solar Miloslav Kužela. 

Podle zákona měli solárníci povinnost zaregistrovat se u některého z kolektivního systémů do konce června. Kvůli zpoždění vyhlášky ale akvizice kolektivních systémů pokračovala ještě v dalších měsících. V současné době evidujeme nové žádosti o přihlášení do našeho kolektivního systému. Velká většina z nich však přichází od jiných kolektivních systémů, kde se zaregistrovali během léta, dodal Kužela. 

Podle ASEKOL Solar mají někteří provozovatelé smlouvu na zajištění recyklace s více kolektivními systémy a teď se musí rozhodnout, kde chtějí zůstat. 

V roce 2014 budou provozovatelé solárních elektráren muset začít odvádět první dílčí platby. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahrne kontroly registrací do své činnosti v příštím roce. Provozovatel, který nebude mít podepsanou smlouvu s kolektivním systémem, se podle zákona O odpadech vystavuje riziku pokuty až do výše deset milionů Kč, uvedla mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. 

V Česku je podle odhadu ČFA instalováno zhruba 28.500 solárních elektráren, což odpovídá zhruba 10,65 milionu panelů. Pokud by se postavily na sebe, vytvořily by sloupec vysoký 426 kilometrů a zabraly by plochu 1956 fotbalových hřišť.

Datum: 8.10.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz