Solarninovinky.cz

Rumunsko krotí solární boom

Rumunská vláda od července hodlá změnit schéma podpory čisté energie. Poněkud překvapivé řešení politického problému s růstem vysokých nákladů podpory obnovitelných zdrojů energie do cen elektřiny pro koncové spotřebitele představil tamní ministr pro energetiku Constantin Nita.

title=


Provozovatelům zelených zdrojů, včetně  fotovoltaických elektráren, Rumunsko sice vyplatí celou slíbenou podporu, ale velkou část hodlá odložit až do roku 2017. Obnovitelné zdroje energie (OZE) jsou v Rumunsku podporovány skrze systém takzvaných zelených certifikátů. 

Producenti energie z obnovitelných zdrojů v zemi dostávají za každou vyprodukovanou megawatthodinu určitý počet certifikátů, který podle typu zdroje určuje zákon. Rumunská vláda při investici do solárních elektráren dosud garantovala investorovi 6 zelených certifikátů za 1 MWh. 

Provozovatelé solární elektráren v zemi ale podle nové strategie rumunské vlády od července dostanou pouze čtyři zelené certifikáty. Další dva zelené certifikáty dostanou s odkladem v roce 2017, avšak za nižší cen platné od roku 2017.

Rumunské zákony kromě garantových přídělů zelených certifikátů určují také minimální a maximální cenu, za kterou je mohou energetiky provozující solární, větrné a vodní elektrárny prodávat těm rumunským energetikám, které neprodukují vládou stanovený podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů. 

Dosud je cenové rozmezí stanoveno mezi 27 eur až 55 eur za jeden certifikát, který má platnost 16 měsíců od vydání. Podle informací rumunského deníku Ziarul Financiar však může být v rámci další změny nastavení vládního systému podpory maximální cena zeleného certifikátu snížena na 30 eur, zatímco minimální cena má zůstat beze změny. To by znamenalo citelný propad výnosů z OZE v Rumunsku. 

Snaha rumunských politiků o omezení podpory obnovitelných zdrojů má stejné politické kořeny jako obdobné snahy v České republice nebo Bulharsku, kde tento problém znamenal dokonce konec vlády. Rumunsko v letošním roce zvyšovalo ceny elektřiny pro koncové spotřebitele o 10 procent, přičemž 4 procentní body byly právě důsledkem štědré podpory obnovitelných zdrojů. 

Rumunský energetický regulační úřad ANRE v pátek doporučil vládě vyhnout se přeplácení investorů do obnovitelných zdrojů energie a doporučil snížení vyplácené podpory pro nové projekty v oblasti OZE. Rumunsko dále zvažuje ukončení podpory pro fotovoltaické elektrárny budované na orné půdě.

Datum: 4.11.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz