Solarninovinky.cz

Velcí odběratelé elektřiny v Německu si staví vlastní solární elektrárny. Odmítají platit za drahou elektřinu ze sítě

Stále více německých společností si staví vlastní zelené elektrárny, aby ušetřily na síťových poplatcích, daních a přirážkách za zelenou energii. Ukázal to zveřejněný průzkum Německé obchodní a průmyslové komory (DIHK), podle kterého 8 procent z 2 300 dotázaných společností už vlastní elektrárnu má a dalších 21 procent začalo se stavbou nebo ji plánuje.

title=


Ze studie DHIK také vyplývá, že atraktivní nejsou jen klesající výrobní náklady za zelenou energii, ale i to, že když se elektřina vyrábí v areálu, klesají náklady na čistou výrobu. Zároveň se snižují pořizovací náklady na stavbu větrné, solární nebo bioplynové elektrárny. To všechno jsou faktory, které vedou německé firmy k výstavbě vlastních podnikových elektráren.

Stephan Wachtel ze společnosti NEK Ingenieure, která provozuje decentralizované elektrárny pro automobilový koncern Volkswagen, předvídá dramatický převrat v získávání energie v budoucích deseti letech. Velké elektrárny, které provozují koncerny jako RWE nebo E.On, budou v budoucnosti sloužit jen k stabilizaci, aby zmírnily výkyvy sítě, tvrdí Wachtel. 

Firma Volkswagen (VW) má dnes elektrárnu skoro v každém závodě. Podle ředitele společnosti Martina Winterkorna je vůle k decentralizovanému získávání energie z obnovitelných zdrojů veliká. VW investuje do roku 2020 do výstavby těchto zdrojů ve svých závodech 600 miliónů euro.

Nový trend, na jehož základě teď staví svůj byznys několik firem, je nepopiratelný. V Německu se roztrhl pytel s dodavateli, kteří nabízejí zajištění energetické soběstačnosti pro malé a střední podniky. Energetický specialista z Ekonomického výzkumného institutu (RWI) v Essenu Manuel Frondel říká: Každý zkouší, jak by obešel systém a staví elektrárny.

Tento trend potvrzuje i společnost IBC SOLAR AG, která nedávno dokončila tři pozemní fotovoltaické elektrárny pro WVE GmbH Kaiserslautern v Německu určené pro vlastní spotřebu. 

Největší ze tří nyní dokončených solárních parků s přibližným výkonem 6,4 MWp je projekt Hölzengraben v městské oblasti Kaiserslautern v jihozápadním Německu. Systém byl navržen a postaven ve směru východ-západ. Část systému (3 MWp) je využívána průmyslovými a obchodními společnostmi.

Tato elektrárna představuje nejrozsáhlejší systém postavený pro vlastní spotřebu v Německu. Díky použití instalace východ-západ se výroba elektrické energie posunula do ranních a večerních hodin. Konečný zákazník tak může lépe pokrýt vrcholy ve spotřebě energie ráno a večer. Nespornou výhodou tohoto systému je úspora nákladů za elektřinu a jistota při plánování díky sníženým nákladům za energii.

Datum: 13.12.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz