Solarninovinky.cz

Evropská komise: První stížnost na Česko kvůli retroaktivnímu zásahu do investic ve fotovoltaice

Společnost SOLAR GLOBAL a.s. podala prostřednictvím svého právního zástupce Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. stížnost k Evropské komisi EU na Českou republiku kvůli retroaktivnímu jednání státu v podobě uvalení takzvané solární daně na fotovoltaické elektrárny z let 2009 a 2010.

title=


Profesor Verny opírá podání stížnosti proti krokům vlády Petra Nečase zasahujícím do investic v solární energetice o porušení práva Evropské unie upravující oblast energetiky, cílů Evropské unie týkajících se ochrany životního prostředí, volného pohybu plateb a kapitálu, svobody podnikání, práva na vlastnictví, práva na ochranu proti zásahu do pokojného užívání majetku a v neposlední řadě principu legitimního očekávání.

Pokud se šetřením prokáže, že Česká republika porušila primární i sekundární právo Evropské unie, je předpoklad, že Evropská komise vyzve Českou republiku ke zjednání nápravy a zastavení porušování evropského práva. Jednou z podmínek bude mimo jiné i narovnání vzniklých škod s poškozenými provozovateli fotovoltaických elektráren.

Protože je Česká republika členským státem Evropské unie, jsou pro ni samozřejmě právně závazné povinnosti stanovené Smlouvou o fungování Evropské unie.


 Pro případné dotazy, které se týkají záležitosti stížnostního jednání před Evropskou komisí, Vám je k dispozici advokát Prof. Dr. univ. Arsène Verny, M.E.S. jako zástupce společnosti SOLAR GLOBAL a.s., a který zároveň vystupuje jako renomovaný odborník v oblasti evropského a mezinárodního hospodářského práva, investičního práva a v oblasti rozhodčího soudnictví.

Kancelář VERNY-DAUSES, která se specializuje na evropské hospodářské a procesní právo, stejně tak jako na mezinárodní hospodářské právo, je již přes dvě desítky let úspěšně činná v oblasti specializovaného právního poradenství poskytované národním a mezinárodním podnikatelům, organizacím a státním institucím před národními a mezinárodními soudy a před Evropskými soudními dvory.

Prof. Dr. Verny doprovázel ve vedoucí poradní pozici spolu s Prof. Dr. Dr. Dr. h.c. mult. Manfredem A. Dauses, čestným ředitelem Evropského soudního dvora v Lucemburku, od okamžiku přistoupení nových členských států střední a východní Evropy, rozhodovací proces přístupu v oblasti harmonizace práva a převzetí Acquis communautaire.
Oba jmenovaní advokáti jsou mimo jiné Jean Monner Professores pro Evropské právo a činní jako právní experti v mnoha soudních řízeních.

Kontakt:
Prof. Dr. univ. Arsène Verny, M.E.S., Tauentzienstrasse 11, Europa-Center, D – 10789 Berlín, tel. +49 172 261 6285, e-mail: info@verny.de

Datum: 3.1.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz