Solarninovinky.cz

Vitásková (ERÚ): Proč se chystají hloubkové kontroly na „nevykuklené solárníky“?

title=Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková se v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny (LN) kriticky vyjádřila ve věci nadměrné podpory pro fotovoltaiku. Vitáskové zejména vadí to, že v rámci vyplácené podpory velká část podpory mizí do zahraničí, což může způsobit bezpečnostní riziko státu.

..Ale vezměte si příběh fotovoltaiky. To je zhruba 25 tisíc zdrojů, dohromady pobírají 25 miliard ročně a bude jim to indexem růst o dvě procenta minimálně, podle té staré legislativy, z těch 25 asi 18 miliard pobírá 400 zdrojů. Tak strašně moc peněz pro tak malou skupinu. Tady mizí desítky miliard a vláda, když má zvýšit platy učitelům, má problém najít někde 300 milionů, prohlásila Vitásková pro LN.

Neznámí vlastníci se vykuklí

Vitásková se domnívá, že z těch asi 400 elektráren může ERÚ dohledat 100 až 200 majitelů, protože většina jsou zahraniční investoři. Počítám, že až začne platit pravidlo, že kdo pobírá dotace, musí přiznat svou majetkovou strukturu, tak polovina z nich se vykuklí, protože ty peníze prostě bude chtít, a řekne: jsem to já, kdo ty peníze chce; ale polovina se určitě nevykuklí, dodala Vitásková.

Opravdu hrozí bezpečnostní riziko?

Z důvody vyplácení podpory pro fotovoltaické elektrárny neznámým investorům v zahraničí může České republice hrozit dokonce bezpečnostní riziko. To je jeden z důvodů proč šefka ERÚ plánuje důkladné kontroly velkých solárních elektráren.

.. Upozorňovali jsme, že velká část těch peněz odtéká do zahraničí, k neznámým akcionářům, a může hrozit bezpečnostní riziko státu, když nevíme, kdo a na co ty peníze používá. Počítám, že někteří nebudou schopni doložit, kdo jsou, a nebudou už pak část těch veřejných prostředků dostávat. Proto teď připravujeme hloubkové kontroly pro případ, že ten zákon vznikne, prohlásila pro LN Vitásková.

Další podpora OZE bude důkladně osekána
 
V rozhovoru Vitásková potvrdila, že hodlá upravit legislativu tak, aby se snižovala podpora obnovitelných zdrojů. Což je teď především případ zákona o podporovaných zdrojích číslo 165. Neustále prosazujeme jeho malou novelu, která by komplexně zastavila nově připojované dotované zdroje od roku 2014, dodala Vitásková.
 
Když malá novela nebude schválena, pak Vitásková hodlá  dodržet národní akční plán tím, že od roku 2014  ERÚ zastaví podporu pro solární elektrárny a bioplyn. Ale budeme naopak muset pustit biometan, pojedou i další zdroje: malé vodní elektrárny, větrníky. My jako regulátor doporučujeme komplexně to zastavit. Jinak budeme po čase zase složitě zastropovávat biometan a podobně, uzavřela Vításková.

Datum: 15.1.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz