Solarninovinky.cz

ČFA chystá audity malých fotovoltaických elektráren

Česká fotovoltaická asociace (ČFA), která zastupuje převážně majitele malých střešních solárních instalací, minulý týden spustila interní audity u svých členů. Každý měsíc plánuje zkontrolovat asi 100 elektráren.

Solsum

Cílem je prověřit, zda mají elektrárny po technické i právní stránce všechny náležitosti v pořádku. „Energetický regulační úřad (ERÚ) byl o záměru informován, iniciativu asociace vítá,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Kontrola jen na techniku nebo pouze na právní aspekty trvá 30 dní, kompletní kontrola 60 dní. „Například se může stát, že provozovatel fotovoltaické elektrárny zapomněl na opakované revize, které by měl ze zákona každé čtyři roky provádět. Neaktuální revize může mít třeba negativní vliv na výši pojistného plnění, kdyby se s elektrárnou něco stalo,“ uvedl předseda ČFA Petr Maule.

„V technickém auditu zase budeme kontrolovat, zda jsou všechny panely řádně zapojené a zda elektrárna obsahuje všechny bezpečnostní prvky, například přepěťovou ochranu,“ dodal Maule.

„V počátku provádění auditů budou mít přednost členové ČFA. V budoucnosti ale nelze vyloučit i její rozšíření mimo členy ČFA, doplnil Maule.

Datum: 5.2.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz