Solarninovinky.cz

Až o 100 miliard mohou přijít ročně energetické molochy díky „chytrým neplatičům“

Hnutí DUHA upozornilo, že velkým energetickým firmám v ČR hrozí propad ročních tržeb až o 100 miliard korun. Je to částka, kterou mohou ušetřit zdejší domácnosti dohromady pomocí jednoduchých a běžně dostupných technických řešení, jako je zateplování domů, solární ohřev vody, kotle na biomasu, úsporné spotřebiče nebo fotovoltaické elektrárny na střechách.

title=


Průměrná domácnost platí za teplo a elektřinu 35 tisíc korun ročně. Chytré inovace mohou snížit účty na 10 tisíc korun i méně. Při počtu našich domácností 4 miliony to dělá ročně 100 miliard, které by tak domácnosti nezaplatily.

Ekologická organizace poukazuje, že energetické společnosti vydělávají enormní částky na tom, že cena fosilních paliv na globálním trhu v posledních několika letech rychle roste. Mohou proto svým zákazníkům účtovat desítky miliard ročně navíc, aniž by jim nabídly sebemenší inovaci nebo musely jakkoli vylepšit své služby.

Hnutí DUHA proto včera zahájilo novou občanskou iniciativu Neplatiči. Jejím cílem je inspirovat majitele domů a bytů k razantním úsporným opatřením, vlastní výrobě energie a větší energetické nezávislosti. Rozmnožili by tak řady těch, jejichž platby za energii jsou ve srovnání s průměrem o desítky tisíc korun ročně nižší. Pro zájemce o konkrétní úspory energie byl spuštěn interaktivní web www.nechciplatit.cz.

Stát může pomoci lidem osvobodit se od vysokých plateb, bude-li systematicky podporovat zateplování domů, malé obnovitelné zdroje a další energetické renovace. Prvním krokem k tomu je přijetí fosilního zákona podle úspěšného britského vzoru, který stanoví, jak se bude naše země zbavovat závislosti na drahé ropě a plynu i na uhelných dolech. Takový předpis dá jistotu domácnostem i energetickým firmám, aby se mohly pustit do inovací.

Ekologové z Hnutí DUHA věří, že se rodiny mohou postupně závislosti na drahé fosilní energii zbavovat a nebudou pak platit zbytečně vysoké účty. Kdyby mohly všechny domácnosti využít běžně dostupné technické vychytávky a vstoupit do klubu chytrých Neplatičů hned teď, tak by příští rok ČEZ, RWE či teplárny přišly na tržbách celkem o 100 miliard korun. Tak rychle to samozřejmě nepůjde, prohlásil Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA.

Lidé chtějí teplo, světlo a funkční spotřebiče. Nepotřebují mnoho energie, potřebují kvalitní energetické služby. A zde je velká příležitost pro firmy. Aspoň pro ty, které budou pomáhat domácnostem ke kvalitním oknům, zateplení stěn a střechy, solárnímu ohřívání vody nebo třeba úsporným ledničkám a dalším spotřebičům. Prodávat kvanta energie se postupně přestane vyplácet. Místo na trhu převezmou chytré a šetrné inovace, dodal Polanecký.

Datum: 22.12.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz