Solarninovinky.cz

ČSSD chce vyšetřovací komisi k fotovoltaice

Praha – Opoziční ČSSD chce prosadit vznik sněmovní vyšetřovací komise, která by se zabývala postupem vlády a Energetického regulačního úřadu ohledně fotovoltaiky. Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky nastala v minulosti vážná pochybení, která mají záporný vliv na ceny energií i na státní rozpočet. Pokud ČSSD nyní s návrhem zřídit komisi neuspěje, bude o to usilovat po příštích volbách, řekl dnes novinářům Sobotka.

title=

Není podle něho možné spoléhat se pouze na současné policejní vyšetřování. Policie se prý zabývá jen některými dílčími aktivitami a nemůže poskytnout celkový obraz o tom, kde stát selhal v regulaci fotovoltaiky. Sobotka v této souvislosti hovořil o možném lobování ze strany solárníků, když stát nereagoval dostatečně rychle na zlevnění fotovoltaických článků, což snížilo návratnost investic do solárních elektráren.

Myslím si, že je v zájmu všech politických stran, aby takováto komise byla zřízena, uvedl. Měla by podle něho být desetičlenná a měla by se mimo jiné zabývat činností ministerstev průmyslu a obchodu a životního prostředí a ERÚ.

Návrh ČSSD podporují komunisté. Komise by dopomohla k tomu, aby se i zjistilo, kdo tam měl určité preference, kdo si zadal u pracovníků ERÚ vypracování výpočtové tabulky, řekl novinářům jejich předseda Vojtěch Filip. Podivné trestní oznámení na nynější předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou prý pokládá za politický protiútok.

ERÚ má podle Vitáskové podezření, že jeho bývalí pracovníci postupovali při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny zřejmě nezákonně. Škody podle ERÚ mohou být v řádu desítek miliard korun. Sama Vitásková ale čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010.

Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 583 Kč/MWh. Kromě toho stát letos odvádí z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů 11,7 miliardy korun.

Boom solárních elektráren nastal v Česku v roce 2010. Od ledna 2011, kdy stát výrazně snížil garantované výkupní ceny pro nově připojené velké zdroje, zájem velkých investorů o výstavbu nových zdrojů opadl.

Datum: 27.4.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz