Solarninovinky.cz

CZEPHO: Premiér Nečas staví majitele solárních elektráren na úroveň terorismu

Česká průmyslová fotovoltaická asociace (CZEHPO)  se na svém webu silně ohradila vůči premiéru Nečasovi. Podle CZEHPO premiér Nečas svoláním mimořádného jednání Bezpečnostní rady vlády o solární energetice udělal další bezprecedentní krok, ve kterém ostrakizuje jednu skupinu provozovatelů obnovitelných zdrojů. 

title=


Výrobci elektřiny pomocí slunečního záření přitom tvoří více než 22 tisíci subjektů, kde drtivou většinu představují rodiny, živnostníci a střední podniky. Tim zútočil na zhruba 100 tisíc občanů České republiky. Dodává CZEHPHO na adresu Nečase.

Premiér Nečas neváhá občany, rodiny, živnostníky a podnikatele, kteří dodržují zákony a investovali své uspořené finanční prostředky do výroben energie ze slunce zařadit mezi bezpečnostní riziko na úrovni organizovaného zločinu nebo teroristů, kteří by ohrožovali bezpečnost státu. 

Výrobci čisté elektřiny ze slunce přitom pouze pomohli Česku dosáhnout těch závazků, které si vymyslela Nečasova vláda v plánu růstu obnovitelných zdrojů. Nečas se dopustil trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob, v tomto případě proti všem, kteří jsou vlastníky byť jediného fotovoltaického panelu. 

Jeho výroky a stanoviska jsou útokem na slušné občany, rodiny a podnikání a snahou odvrátit pozornost od skutečných viníků. Peníze za fotovoltaiku nerozkradlo totiž 100 tisíc občanů ČR, ale hrstka kmotrů, kteří dokázali své často pochybně připojené elektrárny v tichosti včas prodat. Proti nim se ovšem pan premiér obrátit zřejmě nechce.

CZEHPO proto žádá premiéra Nečase, aby se veřejně omluvil 22 tisícům občanů České republiky, majitelům solárních elektráren, jejichž bezpečnost a dobré jméno ohrozil svými kroky a mediálními výroky.

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost upozorňuje na protichůdná jednání Petra Nečase:

Předsedu vlády opakovaně žádáme o schůzku a nabízíme jednání při hledání prostředků na podporu obnovitelných zdrojů. Reakce Petra Nečase se však omezují na nesmyslná prohlášení, ve kterých dělá z desítek tisíc výrobců čisté elektřiny tvořených rodinami, živnostníky a středními podniky přítěž domácí ekonomiky.

Premiér Nečas by měl v první řadě prověřit odkloněné miliardy korun za ministrování Martina Kocourka, bývalého předsedy dozorčí rady ČEZ, při nákupu solárních elektráren pro ČEZ. Požádali jsme premiéra Nečase, aby přiměl ČEZ zveřejnit informace od koho a za kolik kupoval své fotovoltaické elektrárny. Neodpověděl. Veřejnost se však musí dozvědět, zda tyto miliardy korun neskončily u kmotrů ODS či ve stranickém rozpočtu, dodává Martin Sedlák.

Datum: 3.5.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz