Solarninovinky.cz

Evropská komise vyšetřuje dotace pro čínské výrobce skla pro solární panely

Evropská komise zahájila vyšetřování čínských výrobců skla pro solární panely. Důvodem je stížnost obchodní skupiny EU ProSun Glass, podle které dostávají čínské firmy nelegální subvence. Prodávají tak prý sklo v Evropské unii pod výrobními náklady, a poškozují tím místní výrobce.

title=


Trh se sklem pro solární panely je relativně malý, ve srovnání s celkovým dovozem čínského zboží do EU. Jeho hodnota je necelých 200 milionů eur. EU v roce 2011 dovezla z Číny zboží za celkem 293 miliardy eur, a Čína se tak stala hlavním obchodním partnerem regionu.

Vyšetřování by podle EK mohlo trvat až 13 měsíců. V případě potřeby však může komise uvalit clo na dovážené zboží již do devíti měsíců od zahájení vyšetřování, připomíná agentura Reuters.

Solárnímu odvětví dominují německé firmy, jako je například SolarWorld. Podniky si ale stěžují, že nejsou schopné obstát v konkurenci, protože Čína produkuje větší množství komponent, než kolik činí celosvětová poptávka. Společnost EU ProSun Glass tvrdí, že mají čínské firmy na výrobu skla kapacitu 400 milionů metrů čtverečních, což je dvojnásobek celosvětové poptávky.

Datum: 12.5.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz