Solarninovinky.cz

Solární energie bude pohánět letadla

Po celém světě neustále krouží tisíce letounů. Každý z nich přitom spotřebuje obrovské množství paliva. Letectví je pro životní prostředí doslova pohromou.

title=


Dokonale čistou cestou je vývoj solárních letounů. Motory pohání elektřina, kterou vytváří solární panely na křídlech. Nejsledovanějším solárním strojem dneška je švýcarský Solar Impulse. Jeho unikátní vlastností je schopnost létat i za tmy díky bateriím, kam se během dne ukládá přebytečná energie. 

Před několika týdny úspěšně přeletěl napříč Spojenými státy americkými. Ale tím jeho cesty nekončí. Inženýři nyní připravují nový model, se kterým chtějí s pouhými pěti zastávkami přeletět celý svět. A to už za dva roky!

Samotné letouny musí být z co nejlehčích materiálů a musí mít nezvykle velké rozpětí křídel, aby se na ně vešly solární panely. Kvůli této konstrukci se solární letadla snadno dostávají do turbulencí a neporadí si se silným větrem.

Americká armádní agentura DARPA vyvíjí ve spolupráci s Boeingem dron Vulture, který bude díky solárnímu pohonu schopný po vzlénutí vydržet ve vzduchu až pět let. Má sloužit jako pozorovatel důležitých oblastí, který se sám napájí a klesne na zem jen v případě poruchy.

Datum: 10.10.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz