Solarninovinky.cz

Protikorupční policie dále prověřuje solární podvody ČEZ

Polostátní energetický gigant ČEZ čelí podezření, že jeho největší solární elektrárny získaly povolení k výrobě podvodem a vysoké státní dotace na sluneční elektřinu pobírají neprávem. Celou kauzu nyní prověřuje protikorupční policie. Uvedla to Česká televizi (ČT) s tím, že další detaily nabídne její pořad v pondělí ve 21:35 na ČT1.

SolarHybrid

Již v polovině listopadu policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v kancelářích ČEZu v Praze a v Hradci Králové. Policisté zkoumali dokumenty, které se týkají kauz spjatých se solárními elektrárnami, což potvrdila Lenka Bradáčová.

Podle dostupných informací ČT nyní policie zkoumá solární elektrárny ČEZu  v Ralsku, Mimoni a Vranovské Vsi, které v tuzemsku patří mezi největší. „Policie v tomto případě prověřuje podezření, že fotovoltaická elektrárna Vranovská nemusela být do konce roku 2010 hotová. Obecně v takovýchto případech dochází k falšování například revizních zpráv,“ uvádí olomoucký státní zástupce Radek Mezlík.

Energetický regulační úřad některé vydané licence dříve zpochybnil. Úřad dokonce podal trestní oznámení na dvě nejmenované solární elektrárny ČEZu . „Prověřovali jsme všechny elektrárny, které patří do skupiny ČEZ. U všech jsme našli nějaká pochybení,“ potvrzuje mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Solární sdružení již začátkem minulého roku upozornila vládu a ERÚ na možná podezření týkající se solárních parků ČEZ. ČEZ však veškerá podezření odmítá. „Veškeré licence k fotovoltaickým elektrárnám jsme získali v souladu s platnou legislativou České republiky,“ tvrdí mluvčí společnosti Martin Schreier.

Datum: 18.1.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz