Solarninovinky.cz

Končí doba lživých a beztrestných útoků proti „solárním mafiánům“?

Majitelům fotovoltaických elektráren se nelíbí, že se o nich mluví jako o solární mafii. Solárníci se pomluvám chtějí bránit. Zvažují proto, že se obrátí na soud kvůli ochraně osobnosti.

title=


V poslední době dochází k napadání provozovatelů fotovoltaických elektráren veřejně činnými osobami, zejména politiky a vysokými státními úředníky a k jejich osočování, z protiprávního politického nátlaku, manipulace legislativou, nelegálního ovlivňování politické scény a v poslední době i přímo z organizace kriminálních činů. 

Již tři roky jsme svědky soustavných a opakovaných útoků na skupinu obyvatelstva – na provozovatele solárních elektráren. Investoři v solární energetice přitom pouze vyslyšeli výzvu státu a zapojili své prostředky do růstu šetrných zdrojů. Dnes jsme neoprávem označováni jako agresivní skupina nebo solární mafie, stěžují si solárníci. 

Solárníci musí dále čelit řadě absurdních tvrzení – například, že jsou solárníci schopni rozpustit sněmovnu nebo že usilují o život šéfky ERÚ Aleny Vitáskové. Podle solárníků tato mediální kampaň diskriminuje jejich elektrárny proti ostatním výrobcům elektřiny

Česká fotovoltaická a průmyslová asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost vyhlašuje konec tolerance lží šířených mediálním prostorem na témasolární baronijejich údajné kriminální obdobné aktivity, prohlásila Klára Samková, advokátka, která hájí zájmy solárníků.

Prezident Miloš Zeman v květnu označil solární sektor za největší tunel v českých dějinách. Šéfka ERÚ Vitásková pak v minulosti uváděla, že existuje fond určený na její dehonestaci a že má i obavy o svůj život. Dávala to do souvislosti s tím, že ERÚ pod jejím vedením usiluje o omezení podpory pro fotovoltaické elektrárny. Rovněž bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová dávala rozpuštění sněmovny do souvislosti se solárním byznysem.


Solární sdružení se také chtějí bránit proti údajným pomluvám, které vůči provozovatelům fotovoltaických elektráren zaznívají od politiků nebo od předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Mezitím státní zástupce podal obžalobu na deset lidí včetně šéfky ERÚ Aleny Vitáskové kvůli podvodu týkající se dvou solárních elektráren na Chomutovsku.

Solární podnikatelé sdružení protestují proti těmto nařčením a prohlašují, že pro příště již nebudou podobné výroky tolerovat. Prostřednictvím své právní zástupkyně Dr. Kláry Samkové vyzvou všechny osoby, které se výroků na jejich adresu dopustily, aby tyto výroky buď prokázaly, nebo se za ně omluvily. Pokud dojde k dalším obdobným výrokům, tyto budou žalovány žalobami na ochranu osobnosti nebo na ochranu dobrého jména společností, provozujících fotovoltaické elektrárny.

Solárníci se mobilizují proti nařčením.V této souvislosti dnes solárníci představili své zásadní výhrady:

- u každého výroku na adresu provozovatelů solárních elektráren budeme požadovat verifikaci;

- budeme žádat omluvy za již vyřčené výroky;

- budeme nadále zkoumat nezávislost ERÚ, které předkládá a šíří lži;

- necháme prozkoumat rovnost podmínek v rámci srovnání regulovaných zdrojů a jejich návratnosti.

Datum: 5.7.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz