Solarninovinky.cz

Solárníci neuspěli s řešením solární daně na půdě Soudního dvora EU

Úsilí solárníků přenést spor o 26procentní daň z příjmů za solární energii na půdu Soudního dvora EU nevyšlo. Ústavní soud rozhodl, že k tomu není žádný důvod. Informovaly o tom Lidové noviny (LN).

title=


Se žádostí o přenesení sporu na půdu EU se pokusila společnost BS Park, která vlastní čtvrtou největší solární elektrárnu v Česku v Brně. Společnost BS Park se proto obrátila na Ústavní soud.

Podle jejích právních zástupců je zavedená daň v jasném rozporu se smlouvou o Evropské unii a Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. Jediným správným řešením je předložit spor Soudnímu dvoru EU k rozhodnutí o předběžné otázce, uvedli zástupci společnosti pro LN.
 
Ústavní soud, který už řešil čtyři stížnosti solárních firem na placení daně, argumenty BS Parku neuznal. Podle rozhodnutí Ústavního soudu nebylo uvalení solární daně na fotovoltaické elektrárny v rozporu s právem Evropské unie. Proto není nutné ptát se na názor arbitrův Lucemburku. 

Rozhodnutí ústavních soudců o tom, že se sporem nemá zabývat Soudní dvůr EU, je tak dalším důležitým verdiktem ve sporech o solární daň. Kvůli ní už podaly solární firmy stovky žalob.

V současnosti Nejvyšší správní soud nyní posuzuje návrh, podle nějž by za určitých přesně stanovených podmínek dokazujících, že daň je likvidační, firmy mohly dosáhnou odložení či odpuštění odvodu.

Datum: 21.7.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz