Solarninovinky.cz

Studenti ČVUT uspěli se solárním domem v prestižní soutěži Solar Decathlon

Studenti Českého vysokého učení technického v Praze slaví úspěch. V Kalifornii získali za sluneční dům třetí místo v prestižní soutěži, kterou už pošesté pořádalo americké ministerstvo energetiky. Soutěží se v ní o nejlepší projekt domu na výhradně sluneční energii. V kategorii architektura byli dokonce první. Porota ocenila především jedinečnost a zároveň jednoduchost jejich konceptu.

title=

Solar Decathlon je soutěž, v níž se každé dva roky utkávají týmy z různých světových univerzit. Záměrem studentů je postavit dům pro budoucnost. Jedná se o nízkoenergetické, technologicky inovativní domy, které navíc dobře hospodaří s vodou, jsou finančně dostupné a v neposlední řadě také dobře vypadají.

Air house, neboli energeticky nulový dům, potřebuje ke svému provozu pouze sluneční svit. O vytápění, světlo i klimatizaci se stará malá fotovoltaická elektrárna zabudovaná přímo ve vzdušné dřevostavbě. 

Studenti navrhli stavbu jako chatu, která podle nich může sloužit pro plnohodnotné trvalé bydlení v důchodu. 

Podle poroty je v podání AIR House architektura jedinečným a nádherným zážitkem a přitom tak jednoduchá a čistá. Kombinací světla a použitých materiálů vzniká útulné místo, kde vnitřní a vnější obytné prostory jsou propojeny nejen mezi sebou, ale i s přírodními prvky, Sluncem a okolní přírodou, pokračuje vyjádření pražského týmu.

Celkovým vítězem letošního ročníku Solar Decathlon se s projektem domu LISI stal tým z technické univerzity ve Vídni.

Datum: 27.7.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz