Solarninovinky.cz

Siemens uzavře výrobce solárních panelů Solel

Německý průmyslový konglomerát Siemens se rozhodl uzavřít ztrátového výrobce solárních panelů Solel. Oznámila to firma, která pro izraelskou společnost nedokázala najít zájemce o koupi. Siemens již loni na podzim oznámil, že končí s veškerými aktivitami v solárním byznysu, protože nenaplňují jeho zisková očekávání. Podle agentury AFP by se tak mělo stát do začátku příštího roku. 

title=


Solel navrhuje, vyrábí a instaluje solární termální panely pro výrobu elektřiny ve velkém. Siemens společnost převzal v roce 2009, Solel ale za tu dobu vykázala ztrátu v celkové výši přibližně jedné miliardy eur. Siemens pro ni zájemce hledal sedm měsíců. Uzavření zasáhne asi 280 zaměstnanců firmy Solel, většinou v Izraeli. 

Odvětví solární energetiky v minulosti slibovalo vysoké zisky kvůli štědré podpoře vlád, které se snaží získat rozmanité zdroje energií a snížit závislost svých ekonomik na zemním plynu a ropě. To však vyústilo v masivní přebytky solárních panelů na globálním trhu a přerostlo v těžkou krizi ve chvíli, kdy západní země začaly pod tlakem finanční krize a ekonomické recese razantně omezovat nákladnou cenovou podporu produkce solární elektřiny. 

Čínští výrobci zároveň zaplavili globální trhy levnějšími solárními panely a dalšími komponenty. V Německu tak odvětví zaznamenalo prudký pokles a několik místních menších společností bojuje o přežití. 

Siemens již ukončil výrobu fotovoltaických střídačů a opustil rozsáhlý projekt solární energie Desertec v severní Africe. Odejít ze solárního byznysu se rozhodla i německá společnost Bosch, která příští rok ukončí těžce ztrátovou výrobu fotovoltaických zařízení a jejich komponentů. 

Datum: 2.8.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz