Solarninovinky.cz

Čína odmítá obchodní válku s EU kvůli dovozu solárních panelů

Evropská komise minulou středu schválila návrh komisaře Karla de Guchta na uložení prozatímního antidumpingového cla na fotovoltaické produkty z Číny. Evropská komise chce zavést clo ve výši 47 % na dovoz čínských solárních panelů. 

title=


Příčinou jsou stížnosti evropských výrobců na údajné dumpingové ceny. Čína toto rozhodnutí označuje za chybu, vyzývá ale k dalšímu dialogu. K tomu mluvčí čínského ministerstva obchodu Yao Jian Yao Jian uvedl, že Čína naprosto nesouhlasí s omezením dovozu čínských fotovoltaických výrobků do EU. Dále upřesnil, že doufá, že evropská strana bude rozhodovat opatrně. 

Ke kompromisu vyzvala i čínská strana. Nechceme, aby mezi oběma stranami došlo k obchodní válce, a věříme, že EU bude obezřetná při finálním rozhodování o čínských solárních výrobcích, oznámilo čínské ministerstvo obchodu, které zároveň vyzvalo k dialogu. 

O smířlivé jednání se bude podle odborníků snažit i samotný komisař De Gucht. Řešením by se mohla stát dohoda o minimální ceně, kterou by se museli řídit všichni výrobci dodávající solární panely na evropský trh. 

Velvyslanec Číny při Světové obchodní organizaci ovšem rozhodnutí Evropské komise označil zachybu. Vysílá to do světa špatný signál, že přichází protekcionismus, citovala ho agentura Reuters. Odmítl ovšem odpovídat na dotazy o případných odvetných opatřeních.  
 
Jak informovala ČTK, odvetou by ale mohlo být vyšetřování dovozu některých druhů ocelových trubek z EU, Japonska a USA, které Čína zahájila minulý týden. Vyšetřování má pomoci zjistit případné škody, které mohly čínské podniky utrpět kvůli údajně dumpingovým cenám výrobců z těchto zemí

Datum: 8.8.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz