Solarninovinky.cz

Šéfka ERÚ Vitásková nehodlá odstoupit, ani když bude obžalována

title=Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nehodlá rezignovat na svou funkci, pokud bude obžalována v kauze solárního podvodu. Uvedla to včera v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. 

Policisté ve čtvrtek navrhli v kauze obžalovat deset lidí, mezi nimiž je právě také Vitásková. 

Vitásková je od března obviněna ze zneužití pravomocí úřední osoby v kauze údajně podvodné licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Obvinění se týká případu dvou fotovoltaických elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun na Chomutovsku, které za podivných okolností dostaly licenci těsně před koncem roku 2010, kdy ještě platily vysoké výkupní ceny. 

Vitásková však celou kauzu označila za brutální způsob jejího odstranění z funkce, po němž následuje již jen vražda. Já bych řekla, že je to brutální způsob, jak mě dostat z funkce, jak mě dostat z křesla předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Další krok už je pouze vražda a já budu pokračovat dál, uvedla. 

 Samozřejmě, že nerezignuji, protože potřebuji dotáhnout do konce kroky, které dělám, řekla Vitásková. Tyto kroky podle ní souvisí mimo jiné se snahou o rozkrytí obrovského solárního tunelu ve výši až 162 miliard korun. Úřad podle ní v současné době provádí hloubkové kontroly toho, co se na jeho půdě v souvislosti se solárním byznysem dělo v letech 2009 a 2010.

Šéfka ERÚ podle žalobce kryla svou podřízenou Michaelu Schneiderovou, která zastavila prověřování platnosti udělených licencí. Mezi dalšími devíti obviněnými jsou současní i bývalí zaměstnanci úřadu a také zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren, kteří jsou stíháni za podvod či pokus o něj. 

Vitásková připomněla, že v době, ke které se má vztahovat připravovaná obžaloba, úřad ještě nevedla. Licence se skutečně vydaly v roce 2010, já jsem do úřadu nastoupila v srpnu 2011, uvedla Vitásková. U vydání licencí podle ní byl její předchůdce ve funkci předsedy úřadu Josef Fiřt, a další vedoucí pracovníci ERÚ Blahoslav Němeček a Antonín Panák.

Podle policistů se skupina údajně snažila získat licenci a následně připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě v tom roce dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

Pokud by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny. Loni na podzim vzniklou škodu státní zástupce odhadl na desítky milionů korun, podle něj však stále narůstala.
 

Datum: 25.12.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz