Solarninovinky.cz

Až 1500 solárníků čelí podezření, že manipulovali údaje o výrobě elektřiny

Praha – Energetický regulační úřad (ERÚ) informoval, že někteří majitelé solárních elektráren manipulovali s údaji o výrobě elektřiny, aby dostali větší příspěvky od státu. Uvedla to včera Česká televize v pořadu Události. 

title=


Energetický regulační úřad u některých elektráren zjistil, že jejich produkce, kterou vykazovaly v minulosti neodpovídá počtu hodin slunečního svitu v dané lokalitě, které vykazuje ve  svých statistikách Český hydrometeorologický ústav.

Prověrka podle ČT odhalila elektrárny, které udávaly takovou dobu slunečního záření, jež v Česku není možná.

Solárníci podle ERÚ mohou v Česku vyrábět elektřinu asi tisíc hodin ročně, tedy po dobu, kdy svítí slunce. Úřad teď vyšetřuje zhruba 1500 výrobců, kteří údajně pobírali takové dotace, na něž by potřebovali tolik svitu jako například v Kalifornii. Dali jsme podnět Státní energetické inspekci k okamžité kontrole těchto subjektů a zároveň jsme upozornili Nejvyšší státní zastupitelství, že může jít o trestný čin dotačního podvodu, uvedl Jiří Chvojka z ERÚ.

Extrémní výroba solární energie

Pro inspektory je podle ČT klíčová hodnota 1200 hodin slunečního svitu ročně. Nad tímto limitem je prý 1574 výrobců. Celkem 116 z nich by potřebovalo 1600 hodin, ve čtyřech případech je to dokonce přes 3 tisíce hodin. V českých podmínkách je to nesmysl, upozornil ředitel Státní energetické inspekce Petr Holoubek

Bude velmi těžké zjistit, zda to bylo vykázáno podvodným způsobem. My netvrdíme, že všechny subjekty, které nám z analýzy vyšly, jsou podvodníci, dodal Chvojka. Jména na seznamu znají jen úředníci, uvedla ČT.

Inspektoři proto dostali jasné zadání: zkoumají, zda si solárníci nechali platit i za elektřinu, kterou nevyrobili. Dali jsme podnět Státní energetické inspekci k okamžité kontrole těchto subjektů a zároveň jsme upozornili Nejvyšší státní zastupitelství, že se v tomto případě může jednat o trestný čin dotačního podvodu, řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Ne všichni podezřelí musí být podvodníci

Podle sdělení České televize se ERÚ zajímá mimo jiné i o mamutí projekty elektráren ČEZu v Ralsku a o solární elektrárnu  FVE Czechu ve Vepřeku u Mělníka. 

Vedení elektrárny FVE Czech odmítá podezření o možném podvodu. Zpochybňuji to měření. Hodina svitu může mít úplně rozdílnou hodnotu. Máme všude měřidla, která jsou zaplombovaná. Dá se posoudit, jestli to ta elektrárna mohla dát, nebo ne, říká provozovatel fotovoltaické elektrárny Pavel Patřičný.

Datum: 28.12.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz