Solarninovinky.cz

CZEPHO: Návrh speciální daně z příjmu právnických osob jako regulace dopadů FV boomu

Ve včerejším vystoupení v České televizi v pořadu Hydepark předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) Jaromír Řehák regoval na oznámení sdružení solárních investorů IPVIC na zahájení solárních arbitráží proti České republice.


 



Řehák rovněž v pořadu reagoval na další kroky Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proti podpoře fotovoltaiky od roku 2014. Situace je podle Řeháka alarmující, neboť kvůli nečekané změně pravidel během hry a plošným zavedením 26 až 28procentní srážkové dani učinilo z fotovoltaiky prakticky ztrátový byznys.



Ohrožení investic a bankovního systému



MPO nedávno oznámilo, že původně garantovanou podporu solárního průmyslu na 20 let zkrátí na 10 let s tím, že pokud bude už majitel v zisku, o dotaci přijde. Podle Řeháka tím vláda vystavuje podnikatele nebezpečí možného bankrotu. O své investice se navíc budou obávat i banky a přehodnocovat jejich rizikovost.


Zásadně by to vedlo k narušení celého bankovního systému, protože většina elektráren má úvěry někde na 10, 12 či 15 let, a pokud by byla garance pouze na 10 let, tak všechny úvěry začnou být splatné, banky budou vyžadovat zaplacení a mnoho těch vlastníků by mělo problémy, prohlásil Řehák pro ČT.



Podle drtivé většiny členů CZEPHO je navrhované zkrácení garance podpory nepřijatelné, velká část provozovatelů FVE má totiž úvěry uzavřeny na dobu podstatně delší. Zkrácení délky úvěru by znamenalo, že podnikatelé musí navýšit vlastní vklad u banky. Podnikatelé ale nemají z čeho, většinově negativní hospodářské výsledky elektráren to neumožňují.



Uvažovaná změna podmínek by je proto prakticky přivedla ke krachu. Už nyní se na CZEPHO obrátila první desítka provozovatelů se žádostí o právní pomoc při řízeném bankrotu, v případě neuvážených kroků ze strany státu by těchto případů začalo bezesporu lavinovitě přibývat.



Nové řešení formou zvláštní daně z příjmů právnických osob



Jestliže stát chce dále regulovat výnosy ze solárních zdrojů, měl by jít cestou speciální daně z příjmu právnických osob pro fotovoltaické elektrárny. Řehák to uvedl jako možnost pokračování další regulace solárních elektráren z let 2009-2010. Šlo by podle něj o férovější zdanění po přepočtu výnosů i nákladů. 


Ta možnost je udělat to prostřednictvím daně z příjmu právnických osob, protože dáte dohromady výnosy, celkové náklady i s náklady na úvěr a z hrubé částky potom danit, odpověděl Řehák na otázku, jaké řešení vidí ve vyhroceném sporu o regulaci solárního podnikání.


Výše speciální daně pro fotovoltaiku by podle něho byla spíše proměnlivá a závisela na mnoha parametrech. Je to otázka nastavení, pokud by měl být vytvořen přiměřený zisk a návratnost, (…) tak by z toho vyšla možná taky každý rok různě jinak – i podle toho, jaké bude počasí, dodává šéf představenstva CZEPHO.



Záznam celého pořadu naleznete ZDE


Datum: 8.3.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz