Solarninovinky.cz

European Solar Holdings: Nová platforma pro ochranu investorů do fotovoltaiky před budoucími retroaktivními opatření v EU

Nizozemská firma Photon Energy Investments, dceřiná společnost globální fotovoltaické společnosti Photon Energy, oznamuje spuštění platformy European Solar Holdings NV (ESH). Cílem platformy je sdružovat investory do evropské fotovoltaiky, aby se tak mohli lépe bránit před budoucími retroaktivními opatření jednotlivých států.

Photon

Ochrana a vyšší výnosy pro investory

Klíčovou výhodou ESH je ochrana investorů do evropské fotovoltaiky jednotlivých států. Jakmile bude dosaženo cílové portfolio 250 MWp bude European Solar Holdings usilovat o IPO v roce 2015. Cíl je vlastnit a spravovat do roku 2017 celkové portfolio o 1 GWp fotovoltaických elektráren, naši redakci to sdělil mluvčí Photon Energy Jan Krčmář.

ESH chce být preferovaným nástrojem pro investory do obnovitelných zdrojů energie v EU, kteří hledají výnosy. Kombinuje účinnou ochranu investic a efektivní správu aktiv s likvidním úpisem akcií a atraktivním dividendovým výnosem. Investoři provozující fotovoltaické elektrárny v EU budou moci vyměnit své investice za akcie ESH, s předpokládaným IPO na významné evropské burze v roce 2015.

Zničující retroaktivní opatření

Jako zakládající člen vloží Photon Energy svých 26 MWp solárních elektráren v České republice, na Slovensku a Itálii. Celoevropský projekt bude sdružovat výnosy z investic do fotovoltaiky. Ochrana investic vychází ze zkušeností získaných v arbitrážích proti Španělsku a Česku a očekávaném zrušení dvoustranných smluv na ochranu investic mezi jednotlivými členskými státy EU.

Klíčovým prvkem je agregace co největšího možného objemu fotovoltaických aktiv pod režim ochrany nejvýhodnější BIT se stabilní zemí mimo EU. Úspory z rozsahu jsou velmi důležité vzhledem ke značným nákladům potřebným k vedení mezinárodní arbitráže. ESH nabízí stabilní obranou platformu pro všechny investory do fotovoltaických elektráren v EU.

Zničující retroaktivní solární daně a regulatorní změny proti investorům do fotovolatiky napříč EU – zejména pak ve Španělsku, Řecku, České republice, Bulharsku a nyní i v Itálii – se rychle šíří. Bez skutečné obrany u vnitrostátních soudů, s cynicky nečinnou Komisí EU a bezzubou Energetickou chartou se investoři stali pro všechny sedícími kachnami na ráně, říká Georg Hotar, generální ředitel Photon Energy.

Retroaktivita se šíří

Každé nové opatření přijaté jednotlivým členským státem EU proti investorům inspiruje další, více restriktivní opatření v jiném státě. Vysoká roztříštěnost vlastnických struktur a pouze zdánlivá síla průmyslových skupin činní obranu investorů velmi slabou. Jako investoři do těchto velmi atraktivních aktiv tak můžeme buď sedět a modlit se, nebo společně vylepšit naši obranu a bránit se, vysvětluje Hotar.

Žádný zodpovědný a uvážlivý investor do fotovoltaiky či do jiných obnovitelných energetických aktiv v EU, natož investoři zvažující nové investice, si nemůže dovolit ignorovat riziko retroaktivních daňových a regulatorních opatření. Takovéto riziko se vztahuje na všechny jurisdikce v rámci EU, včetně Německa, Francie a Velké Británie říká Georg Hotar.

Pro čím dál tím více zoufalé vlády je příležitost brát peníze od relativně malého počtu bezbranných investorů příliš lákavá. Konečný rozbití podpory ve Španělsku a následný masakr na investorech a financujících bankách slouží jako reálný příklad věcí budoucích, varuje generální ředitel Georg Hotar.

Četné další výhody pro investory

Výhody agregace fotovoltaických aktiv, které pro své investory ESH přináší, budou přesahovat rámec pouhé účinné ochrany investic. Photon Energy jako plnohodnotný poskytovatel služeb provozu a údržby elektráren (prostřednictvím dceřiné společnosti Photon Energy Operations) bude optimalizovat poměr riziko/návratnost portfolia ESH.

Rostoucí portfolio bude poskytovat zásadní úspory z rozsahu pro financování dluhu na úrovni portfolia, nabízející alternativu k financování prostřednictvím místních bank, ve formě přístupu na kapitálové trhy. To povede k optimalizaci kapitálové struktury a kapitálových nákladů, a maximalizaci výnosnosti vlastního kapitálu portfolia.

Očekáváme, že díky agregaci aktiv náklady na provoz a servis pro investory poklesnou o víc než polovinu, dodal Krčmář. Platforma ESH je otevřena všem investorům do fotovoltaiky v EU.

ESH je v první řadě nástrojem proti dalším retroaktivním krokům proti majitelům FVE. Vysoké náklady arbitráží, které si velká část investorů nemůže dovolit, je samozřejmě jeden z důvodů založení ESH a z tohoto hlediska je ESH alternativou, uzavřel Krčmář.

Bližší informace o platformě ESH naleznete ZDE

Datum: 11.3.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz