Solarninovinky.cz

Ministerstva: O detailech prodloužení solární daně se stále jedná

Nová Rusnokova vláda umí překvapit. Zcela nečekaně na svém mimořádném jednání, které proběhlo ve čtvrtek 25.7. 2013, rozhodla o prodloužení tzv. solární daně pro fotovoltaické elektrárny. Jakou bude mít podobu nová solární daň? 

title=


Podle dostupných informací návrh zákona sice počítá s tím, že solární daň pro majitele fotovoltaických elektráren uvedených do provozu v roce 2010 klesne z nynějších 26 procent na deset, původně ale měla na konci letošního roku skončit úplně.

Jednání pokračují

Jakou bude mít vládní návrh novely, ještě není jasné. Nicméně zákon o podporovaných zdrojích energie se upřesnit musí, a to rychle. Jinak jej Parlament letos nestihne včas schválit.

Do dnešního dne zatím žádný kompetentní orgán na úrovni ministerstev nebyl schopen poskytnout detailní informace o návrhu této novely.

 V tuto chvíli se připravuje paragrafové znění novel příslušných zákonů a probíhá diskuse mezi MPO a MF. Jakmile bude návrh finalizován, bude možno zveřejnit konkrétnější detaily,” sdělil Jakub Haas, z oddělení Ministerstva financí.

Pomoc pro státní rozpočet na úkor solárníků

Solární daň je navrhnutá v souvislosti s překompenzací výroben FVE uvedených do provozu v roce 2010 v souvislosti s cenou, která nebyla nastavená podle skutečně vynaložených nákladů na jejich výstavbu, prohlásil Mgr. Tomáš Paták, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Takto ministrstvo zdůvodnilo příčinu prodloužení solární daně.

Získané finanční prostředky z tohoto zavedeného opatření budou přispívat na částečnou eliminaci zvýšených finančních nároků na státní rozpočet zavedený opatřením maximálního poplatku na podporu OZE v cenách elektřiny, dodal Paták.

Ministerstvo tak hodlá na úkor solárních investorů pokrýt. dvě ze čtyř miliard, které musí najít ve státním rozpočtu pro příští rok. Je to následek rozhodnutí vlády, podle nějž se má o 88 korun na megawatthodinu snížit částka, kterou doplácejí domácnosti i průmysl v cenách elektřiny. Letos je na úrovni 583 korun za megawatthodinu. Od příštího roku se má příspěvek zafixovat na 495 korunách. Rozdíl doplatí stát.

Jakou podobu bude mít solární daň?

MPO naší redakci potvrdilo, že příslušná novela ohledně prodloužení solární daně ve výši 10 procent, se bude týkat pouze solárních elektráren uvedených do provozu v roce 2010 výkonem nad 30 kW. Daň má platit od počátku roku 2014.

Na úrovni ministerstev zatím nebylo rozhodnuto, zda-li bude prodloužení časově omezeno nebo nikoliv. Z důvěrného zdroje blízkému CZEPHO se nám podařilo zjistit, že záměrem vlády je ponechat platnost solární daně po celou dobu vyplácení podpory.

O definitivním osobu budoucí podoby solární daně však rozhodne Parlament na podzim.

Datum: 14.3.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz